Planul de 700 de miliarde de dolari al lui Joe Biden de redresare a economiei. Trump: „Va arunca SUA într-o catastrofă economică“

Sursa foto: Profimedia
  • Joe Biden a prezentat un plan ambițios de redresare economică după criza Covid-19.
  • Biden: „Planul este îndrăzneţ, practic şi se concentrează asupra construirii unei economii a viitoruluiׅ“.
  • Planul lui Biden sfidează programul lui Donald Trump, adversarul său la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Joe Biden are un plan de redresare economică în valoare de 700 de miliarde de dolari, sfidându-l pe cel al lui Trump, „America First“. Programul „Build Back Better“, al lui Biden, are ca scop reînfiinţarea locurilor de muncă dispărute după criza Covid-19 și a locurilor de muncă suplimentare prin investiţii publice masive pe o perioadă de patru ani.

„De ajuns!“, a spus Biden. „Este timpul să schimbăm prioritățile din această țară. Este timpul să ajutăm întreprinderile mici și oamenii de clasă mijlocie să-și redreseze afacerile afectate de pandemie“.

El vrea independenţă faţă de furnizorii străini pentru a ajuta micile întreprinderi, mai ales pe cele ale minorităţilor rasiale. În plus, crede că salariații trebuie să aibă o mai mare libertate de a se înscrie într-un sindicat, iar muncitorii consideraţi ”esenţiali” în timpul pandemiei merită o creștere a salariului.

Cum se împart 700 de miliarde de dolari

Biden are în plan  alocarea e 400 de miliarde de dolari „pentru cumpărarea unor produse şi materiale de care ţara noastră are nevoie în vederea modernizării infrastructurilor, reconstituirea stocurilor şi îmbunătăţirea securităţii“. Planul lui Biden urmărește, de asemenea, o schimbare majoră în ceea ce privește globalizarea, comerțul liber și protejarea angajaților americani, scrie The Washington Post.

300 de miliarde vor fi alocate Cercetării şi Dezvoltării şi unor inovaţii tehnologice precum energii regenerabile şi vehicule electrice.

Planul solicită guvernului să facă o „revizuire a lanțului de aprovizionare” de 100 de zile, scopul fiind cumpărarea de materiale medicale și alte produse fabricate în Statele Unite.

Reacția lui Trump

Echipa de campanie a lui Donald Trump a denunţat planul lui Joe Biden, considerând că va „anula toate câştigurile pe care le-au generat împreună şi va arunca SUA într-o catastrofă economică”.