• Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârea de aprobare a Planului Urbanistic General al Capitalei.
  • Decizia nu este definitivă, Primarul General declară că momentan „nu are nicio consecință juridică.
  • PUG-ul actual, realizat în 2000, coordonează toată activitatea edilitară a Bucureștiului.

Procesul a fost înaintat de o personă din Capitală, pentru a contesta exproprierea imobilului pe care îl are în proprietate, a clarificat primarul Capitalei, Nicușor Dan, pentru HotNews.ro.

Acesta a mai declarat pentru aceeași sursă că PUG-ul nu face obiectul acestui proces, și că nu susține anularea PUG-ul Bucureștiului datorită unei dispute asupra unei proprietăți.

Dacă decizia finală va rămâne aceeași, totul se va bloca, în contextul în care noul PUG este pus pe pauză de cei de la Universitatea de Arhitectură, din cauza datoriilor acumulate de Primăria Municipiului București, informează Gândul.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Hotărîrea Consiliului General al Capitalei nr. 269/21.12.2000, care aproba PUG-ul Bucureștiului a fost anulată în instanță. Dezicizia nu este, însă, definitivă. Motivul procesului este clarificarea legalității prelungirii validității acestui document.

Planul Urbanistic genera, aprobat în anul 2000

Studiile pentru realizarea Planului și aprobarea acestuia au avut loc în 2000, iar documentul urma să fie valabil 10 ani. Deoarece un nou plan nu a fost dezvoltat, PUG-ul actual a fost prelungit prin decizii ale Consiliului General.

În lipsa datelor actualizate despre starea urbanistică a Bucureștiului, Primăriile de sector au actionat după planurile zonale (PUZ-uri). O parte dintre acestea au fost suspendate deoarece permiteau construcții neregulamentare, iar altele anulate definitiv.

Noul PUG trebuia să fie elaborat în 2016 în baza unui cntract al Primăriei cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion MIncu din București, însă documentația nu este nici până acum completă.

Chiar dacă decizia instanței nu va rămâne definitivă, PUG-ului actual al Capitalei îi lipsesc avize și aprobări esențiale:

Avizul Ministerului Lucrărilor Publice – este nelegal întrucât nu a fost emis ultimul așa cum prevedea legea la momentul respectiv.

Avizul Ministerului Sănătății – deși este trecut în anexă hotărârii de aprobare acesta nu există și nu a fost niciodată emis vreun act din partea Ministerului Sănătății, mai mult era prevăzut că fiind necesar în Avizul Arhitectului-Șef nr. 1A/2000.

Acordul de Mediu – acesta nu a existat la dată aprobării PUG cum nu a existat niciun alt act emis de vreo autoritatea care să aibă competențe în protecția mediului. Există un Acord de Mediu emis de Minister dar ulterior aprobării PUG (PUG aprobat în dată de 21.12.2000 iar Acordul a fost emis în 27.12.2000 cu o serie de condiții care nu au fost îndeplinite, făcând Acordul nul așa cum se prevede expres și în conținutul acestuia).

Avizul Ministerului Culturii – nu era valabil la dată aprobării PUG întrucât nu au fost respectate condițiile impuse prin acesta, iar în conținutul avizului se precizează expres că neindeplinierea condițiilor face că avizul să fie nul.

Avizul Oficiului de Cadastru – nu există, în locul acestuia s-a pus o adresa din partea instituției prin care se respingea emiterea avizului întrucât documentația nu respectă prevederile legale și, mai mult decât atât, prin documentației a fost micșorată suprafață Bucureștiului cu 1.000Ha (cca. 14 parcuri cât Herăstrău).

Avizul Oficiului de Cadastru Agricol – că și în cazul avizului de la oficiul de cadastru, se folosește numărul unei adrese de respingere din aceleași considerente, documentația nu respectă prevederile legale.

Avizul de la Apele Române – nu există, instituția de asemenea nu a putut emite avizul întrucât documentația nu era conformă cu normele legale.

Avizul Arhitectului-Șef – nu a prevăzut necesitatea avizelor de la oficiul de cadastru și oficiul de cadastru agricol, obligație prevăzută de lege pe care Arhitectul-Șef a ignorat-o, făcând avizul nelegal, a transmis antena3, citează Gândul.