Vicepremierul României cere CCR să specifice clar că Executivul trebuie să decidă data alegerilor locale
Guvernul consideră că a acţionat corect cu ordonanţa de urgenţă dată pentru a preveni incetarea mandatelor aleşilor locali
Turcan: Nu asta şi-a dorit guvernul PNL, criza generată de epidemie nu ne-a oferit altă posibilitate

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, pentru MEDIAFAX, că CCR a pus din nou în pericol funcţionarea statului român şi prin această decizie poate fi afectată administraţia publică locală.

„Decizia de azi a CCR este o nebunie! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleşilor locali. Alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanţă de câteva zile. Practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleşilor locali”, spune Turcan.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Raluca Turcan cere Curţii Constituţionale să explice clar că Executivul este cel care va decide data alegerilor.

„Este absolut necesar ca decizia Curţii să specifice în clar că organizarea alegerilor locale rămâne atributul Guvernului, conform Constituţiei şi a legilor în vigoare! Decizia Curţii stabileşte clar şi fără echivoc că Guvernul este cel care decide data alegerilor, deoarece el este şi cel care organizează alegerile. Autosesizarea Curţii Constituţionale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent.

Guvernul a acţionat corect pentru a soluţiona o problemă urgentă şi excepţională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleşilor locali. Nu pentru că aşa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie şi care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-şi proteja cetăţenii”, a declarat Raluca Turcan pentru MEDIAFAX.

Legea privind prelungirea mandatelor aleşilor locali este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională a României, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”.

Judecătorii CCR spun că prelungirea mandatelor trebuie făcută prin Parlament si nu prin ordonanţă de urgenţă.