• PNL va merge cu două variante la discuții: Orban premier, Cîțu șef la Senat. A doua variantă: Cîțu premier și Orban șef la Camera Deputaților
  • Încă nu există consens între forțele de dreapta
  • În discuțiile pentru formarea majorității au fost liberali care au cerut un acord scris, în care fiecare formațiune să semneze că-l susține pe Orban premier
  • Raluca Turcan, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău i-ar fi spus, însă lui Orban, că e destul de complicat ca Florin Cîțu să se retragă din nou

Ludovic Orban: „Trebuie să fie o pondere proporțională cu numărul voturilor. PNL, pondere 55% în negocieri”

Ludovic Orban: „Fiecare partid are dreptul deplin de a-și desemna candidații. Dezmint minciunile lansate pe surse. Mandatul nostru este de a negocia un Guvern cu USR, UDMR și minoritățile”.

PNL va merge la negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare cu două variante, a anunțat președintele partidului Ludovic Orban după ședința Biroului Politic Național al PNL.

Prima variantă este cu Florin Cîțu propunere pentru funcția de premier și Ludovic Orban la conducerea Camerei Deputaților, iar a doua variantă este Ludovic Orban pentru premier și Florin Cîțu la conducerea Senatului.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Ludovic Orban spune că este vorba de o flexibilizare a mandatului care să permită continuarea negocierilor cu USR-PLUS, UDMR și grupul minorităților naționale. „Fiecare partid are dreptul de a-și desemna candidații pentru funcția de premier”, a spus președintele PNL.

Orban a făcut un apel la respectarea înțelegrii inițiale de a comunica în comun, pentru a evita declanșarea unui război mediatic.

PNL va merge cu două variante la discuții

PNL va merge cu două variante la discuții. Prima variantă este cea în care Orban este premier, iar Cîțu este șef la Senat.

A doua variantă îl propune pe Cîțu premier și pe Orban șef la Camera Deputaților.

Florin Cîțu ar putea fi propunerea PNL pentru șefia Senatului, dacă se retrage pentru a-l lăsa premier pe Ludovic Orban

Varianta în care Florin Cîțu se retrage și îl lasă premier pe Ludovic Orban este discutată de liderii liberali, care i-ar oferi președinția Senatului. Cîțu refuză și preferă să rămână ministru de Finanțe. Încă nu există consens între forțele de dreapta, susțin surse politice, pentru Aleph News.

Surse politice au declarat, pentru Aleph News, că miercuri, în PNL, Ludovic Orban a prezentat soluția ca el să fie premier pentru a debloca negocierile cu USR PLUS și UDMR, pentru formarea majorității. Pașii propuși ar fi fost discutați de Orban, cu președintele Klaus Iohannis.

Mai mulți lideri liberali, între care Raluca Turcan, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău i-ar fi spus, însă lui Orban, că e destul de complicat ca Florin Cîțu să se retragă din nou și să nu mai fie propunerea de premier susținut de PNL, mai ales că a făcut acest lucru și în februarie.

Cu toate acestea, variante de deblocare a negocierilor pentru formarea majorității nu mai există.

Pentru ca Florin Cîțu să renunțe la a fi premier, i s-a propus să fie președintele Senatului, însă, susțin sursele citate, acesta nu a fost de acord și ar fi spus că își dorește să rămână la Ministerul Finanțelor.

Discuțiilor au rămas fără o concluzie

În discuțiile pentru formarea majorității au fost liberali care au cerut un acord scris, în care fiecare formațiune să semneze că-l susține pe Orban premier.

La ora transmiterii știrii, Ludovic Orban este la sediul PNL, unde așteaptă răspunsul USR PLUS la propunerile PNL.

Cei de la USR PLUS se întâlnesc miercuri în mai multe ședințe, dar la Comitetul Politic nu va exista o decizie fermă pentru susținerea sau respingerea lui Orban. Liderii USR PLUS își stabilesc strategii pentru mai multe oferte și scenarii pe care le vor prezenta joi la negocieri, susțin surse politice.