PNL, PSD și UDMR au pus pe pauză negocierile. Când se reiau discuțiile

BUCURESTI - PNL - BEX - DECLARATII - FLORIN CITU - NICOLAE CIUCA EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Partidele au luat o pauză de la negocieri, spune premierul propus de PNL, Nicolae Ciucă. Negocierile pentru formarea guvernului vor fi reluate după ce fiecare partid va avea discuţii în interior.

„Acordul politic s-a încheiat, este redactat, avem în continuare de ajustat câteva elemente la capitolul justiţie şi am demarat negocierile pe ministere. În momentul acesta fiecare dintre noi am convenit să luăm o pauză şi vom continua discuţiile fiecare parte în interior, urmând ca în această după-amiază sau mâine dimineaţă să reluăm negocierile”, a spus Ciucă.

Întrebat despre disensiunile cu UDMR, Ciucă spune că fiecare minister este „foarte important” şi nu există „absolut niciun fel de discuţie ca vreuna dintre formaţiuni să iasă din coaliţie”: „sunt tehnici de negociere, fiecare partid îşi negociază obiectivele. Nici noi nu vrem să intrăm în coaliţia de guvernare fără PSD, UDMR şi minorităţi”.

În ce priveşte Ministerul Dezvoltării, premierul propus de PNL spune că în acest moment se poartă negocieri, urmând ca în funcţie de deciziile care vor fi luate în fiecare partid, formaţiunile să se întoarcă la masa negocierilor şi să găsească soluţii.

Kelemen Hunor spunea mai devreme: „Un singur lucru nu va fi posibil, UDMR să fie element de decor, să stam noi cu pantalonii daţi jos până la genunchi şi să aşteptăm poştasul zâmbind în fiecare lună”. Kelemen afirma că UDMR trebuie să rămână cu portofoliile actuale, respectiv Dezvoltare, Mediu şi Tineret.

Cîţu ar vrea premier şi ministerele de Finanţe şi Justiţie pentru PNL: E complicat

Întrebat despre tensiunile din coaliţie, Florin Cîţu a spus că sunt doar negocieri.

„Sunt negocieri, întotdeauna vor fi momente mai dificile, dar sunt negocieri. E o prostie (că nu vrea UDMR la guvernare – n.r.), din contră, ei au fost mereu alături de mine, sunt ultimul care nu i-ar vrea la guvernare”, a spus Cîţu.

Întrebat dacă PNL şi-ar dori, pe lângă premier, şi ministerele de Finanţe şi Justiţie, Cîţu a spus că şi-ar dori, dar e „complicat”.

„Eu aşa vreau (ministerele de Finanţe şi Justiţie – n.r.). M-am luptat cu toată lumea pentru Finanţe. Este foarte important (…), când ai premierul să ai şi Finanţele. Să ai şi Finanţele, şi Justiţia e complicat, dar dacă se negociază bine, vedem ce se va întâmpla. Eu ţin foarte mult la Finanţe. PNL a arătat că poate gestiona Finanţele ţării şi cred că poate face acest lucru în continuare”, a spus Cîţu.

Despre existenţa banilor pentru majorarea pensiilor şi alocaţiilor, Cîţu a spus că nu poate garanta: „Eu pot să garantez pentru ce fac eu şi ce făcea PNL. Am preluat Ministerul Finanţelor acum 2 ani de zile cu facturi neplătite de luni bune, le-am plătit şi am continuat să plătim facturile la timp. Eu pot garanta pentru ce face PNL dacă va prelua acest minister”.