ACTUALIZARE 15:00. Planul de redresare și reziliență al Ungariei provoacă scandal la Bruxelles. Europarlamentari din mai multe grupuri din Parlamentul European au cerut Comisiei Europene suspendarea alocării fondurilor europene. Liderul grupului Renew Dacian Cioloș a scris, miercuri, pe Twitter că aprobarea planului a fost suspendată de Comisia Europeană, însă, marți, ministrul Justiției din Ungaria transmitea că informația potrivit căreia PNRR-ul Ungariei va fi suspendat este „fake news”.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că nu s-a decis suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei.

M-am consultat cu cabinetul doamnei președinte și cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare și reziliență și cu evaluarea planurilor. Și nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus Jourova.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ea a amintit că decizia privind aprobarea planurilor de redresare trebuie luată de Consiliu, cu majoritate calificată.

Sigur că Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat. Presa germană s-a înșelat”, a precizat Vera Jourova.


Comisia Europeană suspendă aprobarea planului de redresare al Ungariei, anunță liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș.

Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orbán. Bun”, scrie pe Twitter Dacian Cioloș.

El reamintește că grupul din Parlamentul European al cărui lider este, Renew Europe, a cerut suspendarea PNRR al Ungariei.

De ce? Pentru că astăzi nu avem garanții că banii vor ajunge la ungurii cinstiți și merituoși – și nu la apropiații lui Orban”, adaugă Cioloș.

Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, i-a cerut săptmâna trecută Ursulei von der Leyen să nu aprobe PNRR al Ungariei pentru ca cele șapte miliarde de euro „să nu ajungă în buzunarele greșite”, în condițiile în care Ungaria nu recunoaște competența Parchetului European.

Dragă Ursula, Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorările. Până la 12 iulie va trebui <să aprobați> planul de recuperare și reziliență al lui Viktor Orbán. Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Și totuși veți avea foarte puține mijloace pentru a vă asigura că acești bani nu ajung în buzunarele greșite – după cum știți, regimul Orbán nu recunoaște competența Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică – sau pentru a cita Comisia: este <sistemică>. În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupție al Ungariei și că <ancheta și urmărirea penală par mai puțin eficiente în Ungaria decât în alte state membre> și <lipsesc acțiuni sistematice determinate pentru urmărirea penală a corupției la nivel înalt>”, potrivit scrisorii semnată de Dacian Cioloș.

Care este stadiul planului de redresare al României

Care este stadiul actual al discuțiilor cu Comisia Europeană legate de PNRR-ul României?

Planul Național de Redresare și Reziliență se află în etapa de evaluare, care presupune solicitări de clarificări suplimentare din partea Comisiei, referitoare la diverse aspecte tehnice ale documentului. Aceste discuții tehnice se desfășoară zilnic între partea română și reprezentanții CE fie în format teleconferință, fie în scris. Este un ritm normal de lucru și parte din procesul de evaluare/negociere. Consultările tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene se desfășoară constructiv, iar evoluția acestora este foarte bună.

Care sunt ultimele observații transmise de Comisia Europeană pe proiectele PNRR și la ce dată au fost făcute? Vă rugăm să ne puneți la dispoziție și corespondența aferentă acestui subiect, care să cuprindă toate observațiile Comisiei, documentele aferente.

În niciun stat membru Guvernul nu publică documentele Comisiei Europene care au statutul de document de lucru. O eventuală publicare fără acordul expres al Comisiei Europene ar fi împotriva oricărei uzanțe de negociere între cele două părți. 

Care sunt cele mai urgente proiecte pe care România le reface în PNRR, în acord cu amendamentele Comisiei Europene?

Nu ne confruntăm cu situația de a reface proiecte. Solicitările de informații suplimentare și clarificări primite din partea CE fac parte din logica firească a dialogului instituțional și se supun unor norme și proceduri instituite prin reglementările naționale și europene în vigoare.

Comisia Europeană evaluează toate planurile de redresare și reziliență propuse de Statele Membre, prin intermediul unui sistem de punctare pe criterii in conformitate cu Anexa V la Regulamentul 2021/241, legate de recomandările specifice fiecărei țări, inclusiv cu privire la etichetele de verde și digital – condiții prealabile pentru o evaluare pozitivă.

Astfel, pentru anumite etichetări, ținte, jaloane sau costuri estimate sunt solicitate diverse clarificări. Conform art.19 din Regulament, orice Stat Membru poate transmite clarificări sau explicații suplimentare, poate înainta justificări detaliate sau chiar înlocui un proiect, dacă, în urma consultărilor, se concluzionează că această acțiune ar asigura într-un mod mai eficient îndeplinirea obiectivelor Mecanismului.

Care este termenul estimat de MIPE la care va fi gata forma finală a PNRR pentru a obține unda verde a Comisiei Europene?

Conform calendarului stabilit împreună cu Comisia Europeană, etapă de evaluare se va finaliza în luna iulie. În luna august, CE nu lucrează pe documente, fiind perioadă de concedii. La începutul lunii septembrie, se va lucra împreună cu Comisia la actele de punere în aplicare a Planului, iar Comisia va emite propunerea de adoptare a Planului. Ulterior, urmează etapa aprobării de către Consiliu, care are la dispoziție patru săptămâni de la adoptarea propunerii Comisiei.

Câți specialiști sunt implicați în refacerea proiectelor PNRR?

În procesul de elaborare a documentului, au fost implicați aproximativ 150 funcționari din cadrul ministerelor de linie, din care 30 angajați în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Formularea răspunsurilor la solicitările de clarificări venite din partea Comisiei Europene, transmiterea/retransmiterea documentelor justificative, precum și alte acțiuni derivate din procesul de negociere sunt gestionate de aceeași echipă, în strânsă colaborare cu responsabilii din ministerele de resort.

Solicitarea premierului Cîțu de a nu fi efectuate concedii de odihnă până la încheierea discuțiilor cu Comisia Europeană de către angajații implicați în proces a fost respectată până la această oră?

La nivelul MIPE, grupul de specialiști implicați în gestionarea PNRR a lucrat permanent și eficient, fiind concentrate toate resursele necesare, astfel încât angajamentele și termenele asumate de România să fie respectate. Au fost aprobate concedii limitate, pentru persoane care nu erau implicate în etapa de clarificări care se desfășura în acel moment, echipa funcționând la capacitate optimă.