Poate moartea liderului Hamas să aducă pace? Netanyahu: „Este începutul sfârșitului” războiului din Gaza

Eliminarea, miercuri, a liderului Hamas, Yahya Sinwar, reprezintă „începutul sfârșitului” războiului din Fâșia Gaza, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

Președintele Biden, alți oficiali americani de rang înalt – inclusiv secretarul Apărării Lloyd Austin și secretarul de stat Antony Blinken – au indicat că văd o șansă de a pune capăt războiului în viitorul apropiat, iar mulți lideri mondiali au repetat acest mesaj.

Teroriștii Hamas țin ostatici 101 israelieni, în timp ce situația umanitară din Gaza s-a agravat, conform ONU există un risc crescut de foamete.

Detalii despre operațiunea IDF?

A fost o operație de rutină, cel puțin așa sunt informațiile oficiale.

O patrulă armate israeliene a descoperit un grup de teroristi Hamas într-o clădire. A urmat o lovitură cu tunul de pe un tanc. A fost trimisă o dronă. A văzut că o persoană încerca să doboare drona, iar atunci un lunetist a finalizat acțiunea militară. Când s-au dus și au verificat, și-au dat seama că unul dintre teroristii seamănă cu liderul Hamas, Yahya Sinwar. 

Și, bineînțeles, de aici cam știm filmul. Imediat trupul lui a fost dus pentru teste ADN și s-a descoperit că, de fapt, era chiar liderul Hamas.

Armata israeliană a spus că nu era în tuneluri, cum se specificase înainte, nu avea în jurul lui ostatici. Niciun ostatic nu a avut de suferit în urma acestei acțiuni. 

Două divizii israelene acționează în Gaza, una în nord și una în sud și alte două divizii acționează în sudul Libanului.

Eliminarea celei mai dominante figuri a Hamas ar putea deschide o fereastră de oportunitate pentru pace în Gaza?

Președintele Biden a vorbit cu premierul Netanyahu, au discutat inclusiv despre acest lucru. 

În această seară, premierul Netanyahu are o întâlnire cu liderii agențiilor de securitate din guvernul israelian, tocmai pentru a găsi soluții să dezmorțească negocierele pentru un acord de încetare a focului și eliberarea ostatecilor. 

Bineînțeles, sunt mai mulți pași de făcut. În acest moment, Hamas nu mai are o conducere. 

E posibil ca membrii Hamas să depună armele să predea exact cum le-a cerut premierul Netanyahu. E posibil ca aceștia să se organizeze, să găsească o altă conducere și atunci să înceapă negocierile și să vedem dacă se ajunge sau nu la un compromis.

Oricum, obiectivul Israelului rămâne, a spus premierul Netanyahu, și anume: eliminarea totală a Hamas, asigurarea că din Gaza nu va mai fi niciodată pusă în pericol și să mai existe un atac, cum a fost cel din 7 octombrie și, bineînțeles, cel mai important, eliberarea acelor 101 ostaici israelieni deținuti de Hamas.

Exit mobile version