- Trump anunță că Ucraina și Rusia încep discuțiile pentru încetarea războiului.
- Zelenski: Dacă Putin cere să ne retragem trupele din teritoriul nostru, nu vrea pace.
- Aliații europeni ai Ucrainei înăspresc sancțiunile asupra Rusiei după discuția Trump – Putin.
- Trump a avertizat că SUA se pot retrage din negocieri: este războiul Europei.
După o discuție telefonică de peste două ore între Donald Trump și Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă a anunțat că Rusia şi Ucraina vor începe imediat negocierile pentru o încetare a focului, iar condiţiile pentru aceasta vor fi discutate între cele două părţi.
Advertisment
La rândul lui, Putin a declarant că rădăcinile conflictului dintre Rusia și Ucraina trebuie eliminate, iar Volodimir Zelenski a subliniat, că dacă Moscova cere retragerea trupelor de pe teritoriul ucrainean, înseamnă că nu dorește pacea.
Urmează ca Rusia să vină cu o propunere de memorandum care poate include probleme de încetare a focului și principii de soluționare.
Recomandări
Sunt șanse să se ajungă la o încetare a focului sau Putin trage de timp?
Putin cu siguranță trage de timp. Practic, i s-a cerut, de pe 11 martie, un armistițiu de 30 de zile și începerea negocierii de pace, adică aceste negocieri de pace să aibă loc pe timpul unei încetări a focului, să nu mai moară oameni, exact cum spunea și Trump: mor 5.000 de tineri, de militari de ambele părți, săptămânal. Dar Putin refuză acest lucru. Armata rusă este în ofensivă, vrea să cucerească mai multe teritorii, iar dacă face pace, este de acord cu încetarea focului doar cu condiția ca Ucraina să se retragă de pe teritoriul ucrainean al celor patru provincii pe care Putin le-a anexat în toamna anului 2022 și pe care armata rusă, de 2 ani și jumătate, nu reușește să le cucerească.
Argumentul principal al lui Putin și al celorlalți de la Kremlin este că Rusia va continua războiul cât este necesar: un an, 5 ani, 10 ani, pentru a cuceri acele teritorii. Practic, este un război al teritoriilor și nu un război de eliberare a unor ruși, cum a declarat Putin, mai ales că majoritatea persoanelor care au avut de suferit în urma acestui război – civili – sunt ucrainenii vorbitori de limba rusă.
Ieri au fost foarte multe discuții telefonice. Trump a vorbit înainte de Putin cu Zelenski, după care a vorbit Putin și din nou cu Zelenski, a vorbit cu liderii europeni, cu premierul Marii Britanii, cu președintele Franței, cu cancelarul Germaniei, inclusiv cu premierul Finlandei, pentru a găsi anumite soluții. Dar, în final, Trump a spus că, dacă nu se ajunge la o negociere, dacă cele două părți – Rusia și Ucraina – nu ajung la o negociere, Statele Unite s-ar putea retrage din acest proces.
Până acum, Trump niciodată nu a vrut să recunoască care este adevărata problemă a acestui război, și anume cine este agresorul și cine este victima, ce concesii ar trebui să facă fiecare. Ucraina a făcut concesii, este de acord cu încetarea focului pe actuala linie a frontului, deci pierde aproximativ 20% din teritoriu. Rusia, în schimb, nu se mulțumește cu acest teritoriu, vrea și mai mult și vrea să continue războiul sau să convingă Ucraina să-i cedeze teritoriul. Și nu este vorba de un teritoriu foarte mare, dar Rusia are aceste ambiții.
Poate prelua Europa rolul Americii, în cazul în care Trump se retrage?
Europa va prelua rolul Americii dacă aceasta chiar se retrage, însă principala problemă este că nici Europa nu are soluții. Europa pune presiune pe Rusia în acest moment, prin sancțiuni și prin ajutarea Ucrainei. De exemplu, anul acesta sunt disponibili pentru sprijinirea Ucrainei peste 50 de miliarde de euro.
Problema este ce va face Statele Unite după ce se retrage, deoarece ieri Trump și Putin au vorbit inclusiv despre reluarea relațiilor economice, comerciale, între cele două țări. În acest caz, dacă America se retrage din negociere, dar începe să reia relațiile diplomatice – care deja au început să fie restabilite – dar și pe cele economice, atunci Europa și Ucraina vor avea mari probleme în continuarea acestui război, deoarece Rusia își va reface mult mai ușor economia.
Deci este important, este chiar vital pentru soluționarea războiului din Ucraina, a agresiunii Rusiei în Ucraina, ca Statele Unite să rămână de partea Europei în soluționarea acestui conflict.
Citește și