• Armata are 3.000 de rezerviști voluntari – primesc 30% din solda unui militar.
  • MApN vrea să introducă serviciul militar voluntar de 4 luni – venit în jur de 5.000 euro.
  • Rezerva operațională este îmbătrânită, multe cadre militare și puțini soldați.
  • Armata României are sub 70.000 de militari și duce lipsă de rezerviști.
  • Țările membre NATO au dislocați în România 5.000 de militari.
  • Forțele principale NATO ajung după 10 zile în România.
  • Țările NATO au pus în stare de pregătire maximă 500.000 militari.
  • Ne apărăm la Marea Neagră cu nave mai vechi de 40 de ani.
  • Dotarea armatei: nicio navă de luptă nouă, 1,5 escadrile de F-16, 3 sisteme PATRIOT, o brigadă dotatăși 1 sistem HIMARS.

Serbăm astăzi Ziua Armatei, 80 de ani de la eliberarea Transilvaniei, cu un război la graniță și cu spaima unui nou conflict la scară mare în Europa.

Cu amenințarea Rusiei mai reală ca oricând, vedem că toate țările aliate se pregătesc de război. Au fost multe avertismente, inclusiv din România, precum cel al generalului Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării și vrem să vedem dacă Armata Română poate apăra astăzi România.

De ce nu are și România destui rezerviști?

„Pentru că România, prin decidenții politici, nu gândesc foarte serios la o asemenea problemă. Trebuie să gândească că tipul de misiuni pe care le-am întâlnit în Afganistan și Irak s-au terminat. Nu mai sunt misiuni de tip expedițional, misiunele sunt naționale de apărare a teritoriului național. 

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Nici o armată nu-și permite să execute misiunea de apărare a teritoriului național fără rezervă, fără rezerviști.

Și de aici consecințele, pentru că găsesc foarte puține elemente, inclusiv în programele candidatului la președinție, lucruri concrete cu privire la refacerea rezervei Armatei României pe principiile voluntariatului. 

Și aici este o mare dilemă pe care tot politicienii vor trebui să o rezolve. Refacem rezerva Armatei României pe principiile voluntariatului sau reintroducem serviciul militar obligatoriu?”, a declarat Virgil Bălăceanu, general în retragere, fost comandant al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei și fost adjunct al reprezentanței României la Bruxelles, pentru Aleph News.

Ar trebui și România să reînființeze trupe teritoriale și chiar să reintroducă serviciul militar obligatoriu?

„Nu, pentru că România trebuie să acționeze inclusiv un plan legislativ pentru refacerea rezervei Armatei României și refacerea înseamnă înlocuirea rezervei, în cazul celor care au făcut stagiu militar până în 2007, pe principiile voluntariatului. 

Legi care sunt consacrate apărării, dar acum vorbesc în mod deosebit de legea de pregătire a populației pentru apărare, deși Ministerul Apărării a inițiat-o de mai bine de doi ani și jumătate, n-a ajuns în Parlament. 

Legea introduce serviciul voluntar soldat în termen. Pe lângă legea rezervistului voluntar, este o altă modalitate de refacerea rezervei, mai ales la nivel de bază, la nivelul soldaților rezerviști. De ce se întârzie este un lucru care mi-l explic foarte greu, nu-l pot cataloga decât irresponsabilitatea față de problemele de apărare ale României și față de o problemă care vizează populația României, mai ales populația tânără. 

Reintroducem sau nu serviciul militar obligatoriu, pentru că vom constata la un moment dat, legat și de războiul din Ucraina, un război care va continua, este un război de uzură, că vom fi obligați să reintroducem serviciul militar obligatoriu, în condiții în care legislația nu este adaptată refacerii rezervei pe principiile voluntariatului”, a declarat Virgil Bălăceanu, general în retragere, fost comandant al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei și fost adjunct al reprezentanței României la Bruxelles, pentru Aleph News.

Citește și