• Poliția britanică a șters din greșeală 400.000 de caziere, cu amprente și ADN.
  • Poliția se teme că infractorii nu mai pot fi prinși.

Poliția britanică a șters din greșeală 400.000 de caziere, cu amprente și ADN, inclusiv ale unor cazuri active, în timpul unei operațiuni de rutină de curățare a bazelor de date.

Înregistrările pentru infracțiuni grave ar trebui păstrate pentru totdeauna, însă acum poliția se teme că infractorii nu mai pot fi prinși, notează The Guardian.

În tot acest timp, secretarul de interne Priti Patel este somat să ofere o perspectivă clară asupra situației fără precendent, dar și a posibilelor riscuri la care este supusă siguranța publică.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

O scrisoare trimisă vineri ofițerilor superiori în Consiliul Șefilor Poliției Naționale (NPCC) de către adjunctul polițistului Naveed Malik, conducătorul organizației din PNC, subliniază amploarea înregistrărilor afectate.

În PNC aproximativ 213.000 de dosare de infracțiuni, 175.000 de arestări înregistrări și 15.000 de persoane au fost șterse din greșeală. În ceea ce privește stabilirea potențialelor dintre dosare, o persoană poate avea mai multe doare de arestare, iar un dosar de arestare poate cuprinde mai multe infracțiuni pentru care persoana a fost acuzată.”, a explicat acesta.

Baza de date ADN este conectată la PNC și a fost, de asemenea, afectată.  

Aproximativ 26.000 de înregistrări ADN corespunzătoare a 21.710 subiecți au fost șterse din greșeală, inclusiv înregistrări care au fost anterior marcate pentru păstrare nedeterminată după condamnarea pentru infracțiuni grave.”, a mai adăugat conducătorul organizației din PNC.

Tehnicienii se străduiesc, de asemenea, să recupereze zeci de mii de înregistrări de amprente, deoarece: „30.000 de înregistrări de amprente și 600 de înregistrări ale subiectului au fost șterse din greșeală”.

Din cauza acestei erori, poliția se teme că infractorii nu mai pot fi arestați. 

Naveed Malik a mai scris în scrisoarea adresată șefilor de poliție: Dat fiind că baza de date națională ADN și colecția națională de amprente conține seturi incomplete de înregistrări biometrice, există posibilitatea ca măsurătorile biometrice dintre locurile crimei și infractori să nu fie identificate”.