- Peste 60 de arestări au avut loc în Amsterdam după violențe antisemite împotriva fanilor israelieni, în urma unui meci de fotbal.
- Grupuri olandeze au atacat susținători ai Maccabi Tel Aviv, iar autoritățile israeliene au trimis avioane pentru a-i aduce acasă.
- Autoritățile olandeze promit să identifice vinovații.
Poliția din Amsterdam a efectuat peste 60 de arestări după violențele care au avut loc în capitala Olandei în noaptea de joi spre vineri, la scurt timp după un meci din Europa League între Ajax Amsterdam și Maccabi Tel Aviv. În urma înfrângerii echipei israeliene cu scorul de 5-0, grupuri de susținători olandezi au atacat fanii Maccabi, iar autoritățile au descris atacurile ca fiind un act de antisemitism în creștere. Potrivit primarului Amsterdamului, Femke Halsema, violențele au fost extrem de grave, descriind un comportament de tip „lovituri și fugă” din partea atacatorilor, care vânau fanii israelieni în centrul orașului. Halsema a comparat incidentul cu pogromurile istorice, subliniind că acesta reprezenta o „explozie” de antisemitism care a afectat profund cultura evreiască din Amsterdam, scrie The Guardian.
Advertisment
Atacurile, care au inclus agresiuni fizice, abuzuri verbale și lansarea de artificii, au fost deosebit de violente, iar poliția antirevoltă a fost nevoită să intervină pentru a proteja susținătorii israelieni, escortându-i până la hoteluri și asigurându-se că sunt în siguranță. În urma incidentelor, cinci persoane au fost transportate la spital, iar 62 au fost arestate. Deși nu au fost raportate cazuri de răpiri sau luări de ostatici, poliția a deschis o „anchetă majoră” pentru a investiga violențele. Martorii au relatat că grupuri organizate de localnici, mulți dintre ei pe scutere, se aflau în căutarea fanilor israelieni și le urmăreau pașii pe străzile orașului. Unii susținători ai echipei Maccabi au povestit că au fost agresați și s-au refugiat în hoteluri pentru a-și salva viața.
În timpul incidentelor, fanii Maccabi au fost acuzați de un comportament provocator, inclusiv vandalizarea unui taxi și distrugerea unui steag palestinian, dar autoritățile nu au confirmat că aceste acțiuni au dus direct la violențele care au urmat. Unii locuitori ai Amsterdamului, inclusiv demonstranți pro-Palestina, au declarat că fanii israelieni au fost percepuți ca o amenințare, iar unii locuitori și-au exprimat teama de a nu fi identificați greșit ca susținători ai cauzei israeliene.
Recomandări
În contextul conflictului din Gaza, violențele antisemite au crescut în Europa, iar atacurile din Amsterdam sunt doar o parte a unui val mai larg de tensiuni. Guvernul israelian a condamnat ferm atacurile și a mobilizat avioane pentru a aduce fanii israelieni acasă, însă, din cauza conflictului intern, zborurile vor fi operate de companiile aeriene comerciale, în special El Al. De asemenea, premierul olandez, Dick Schoof, a condamnat atacurile și a promis că vinovații vor fi identificați și pedepsiți, în timp ce Geert Wilders, liderul partidului de extremă dreapta din Olanda, a criticat guvernul pentru „lipsa de urgență” în fața acestui incident.
Liderii internaționali, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și organizațiile evreiești olandeze, au condamnat ferm violențele, iar grupurile evreiești din Olanda au subliniat că asemenea atacuri sunt un pericol real pentru comunitatea evreiască din Țările de Jos. Reprezentanții comunității evreiești au remarcat că atacurile au avut loc într-o zi cu semnificație istorică profundă, marcată de comemorarea Kristallnacht, pogromul din 1938 care a prefigurat Holocaustul. De asemenea, liderii europeni au exprimat îngrijorarea față de escaladarea antisemitismului în întreaga Europă, iar oficialii israelieni au cerut măsuri suplimentare pentru protejarea comunității evreiești din Olanda.
UEFA și Națiunile Unite au condamnat, de asemenea, violențele, subliniind că astfel de incidente nu au loc într-un context sportiv și că trebuie făcute eforturi pentru a preveni escaladarea conflictelor etnice și religioase în timpul evenimentelor sportive. Ajax Amsterdam, clubul care a organizat meciul, a declarat că este „îngrozit” de atacurile violente, subliniind că meciul de fotbal a fost unul sportiv, fără incidente, și că ceea ce s-a întâmplat ulterior este complet inacceptabil.
Citește și
- Gen Z se confruntă cu provocări pe piața muncii. Influencerii și social media le modelează alegerile
- România intră în linie dreaptă pentru Schengen. Negrescu propune trei scenarii pentru aderare
- Ce evenimente culturale au loc în acest weekend? Începe „Les Films de Cannes à Cluj-Napoca”
Partenerii noștri