• Bărbatul de 39 de ani, care a fost declarat agent străin de către stat, nu i-a purtat pică judecătorului care a pronunțat sentința dură.
  • După această pedeapsă, bărbatului de 39 de ani i se va interzice, de asemenea, să posteze ceva online pentru încă patru ani.
  • Judecătorul i-a spus că își va putea recupera iPhone 11 după aceea.

Politicianul de opoziție Ilya Yashin, una dintre puținele voci rămase în Rusia dispuse să vorbească împotriva lui Vladimir Putin și a războiului său din Ucraina, a fost condamnat vineri la opt ani și jumătate de închisoare la Moscova.

După această pedeapsă, bărbatului de 39 de ani i se va interzice, de asemenea, să posteze ceva online pentru încă patru ani. Judecătorul i-a spus că își va putea recupera iPhone 11 după aceea.

Din cușca sa de sticlă, Yashin i-a mulțumit. Vă apreciez simțul umorului”, a spus el, zâmbind. Într-o declarație finală de luni, Yashin, care este declarat agent străin în Rusia, se adresase judecătoarei spunând că ea știa că este nevinovat și că el, la rândul său, știa ce fel de presiune a pus sistemul asupra ei.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

El nu-i purta pică pentru inevitabilul verdict de vinovăție, a spus el. Dar este mai bine să petreci 10 ani în spatele gratiilor ca un om cinstit decât să arzi în tăcere de rușine pentru sângele pe care guvernul tău îl varsă”.

Principala sa crimă în ochii statului a fost publicarea pe canalul său de YouTube a unui videoclip care documenta presupusele crime ale armatei ruse la Buceaa un oraș din Ucraina, pentru cei aproape 1,4 milioane de urmăritori ai săi.

Dar verdictul lung, emis în monotonul accelerat caracteristic tuturor judecătorilor ruși, a oferit un rezumat cuprinzător al numeroaselor critici pe care Yashin le-a făcut online și în persoană împotriva președintelui Putin, a utilizării pernicioase a propagandei de către regim și a ceea ce Yashin a numit acest război monstruos”.

Prieten și asociat politic al lui Alexei Navalnîi, Yashin este cea mai importantă personalitate de profil care a fost condamnată în temeiul legislației privind știrile false introduse în martie, după invazia din Ucraina.

Este, de asemenea, cea mai lungă sentință pronunțată în temeiul acestei legislații, deși până în prezent 366 de persoane au fost amendate sau încarcerate pentru că ar fi discreditat forțele armate ruse, potrivit grupului pentru drepturile omului OVD-Info.

Tatăl lui Yashin și-a ținut mâinile la față în timp ce a fost citit verdictul. În afara instanței, el a declarat pentru Sky News: Nu vom ceda și el nu va ceda”.