• Budapesta găzduiește un summit transatlantic pentru familie.
  • Europenii vor să învețe de la americani arta lobby-ului anti-avort.
  • Grupuri de lobby influențează Polonia, România, Croația.

Interzicerea avortului, a contracepției sau îngrădirea drepturilor persoanelor LGBT fac parte din libertățile fundamentale, așa susține o rețea internațională de politicieni.

Ei sunt la Budapesta, pentru a construi o agendă a acestor libertăți care trebuie apărate, la un summit transatlantic. Invitați de onoare sunt americanii, de la care europenii vor să învețe cum au reușit organizațiile creștine, prin lobby puternic timp de 20-30 de ani, să ajungă la Curtea Supremă cu dreptul la avort.

Rețeaua Politică a Valorilor a fost condusă, până la preluarea mandatului, de președinta Ungariei, Katalin Novak. Un comunicat al organizației, din 6 aprilie, condamnă ferm recomandările OMS pentru decriminalizarea totală a avortului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Rețeaua este legată și de grupul Agenda Europe, foarte activ pe continent de mulți ani de zile. Obiectivul grupului este restaurarea ordinii naturale, prin găsirea de modalități de erodare treptată a dreptului la avort, a drepturilor persoanelor LGBT și a combaterii violenței contra femeilor, precum și pentru a reduce accesul la contraceptive.

The Guardian scrie că Agenda Europe a influențat interzicerea aproape totală a avortului din Polonia, precum și rezultatul referendumurilor despre căsătoriile între persoane de același sex în Croația, România și Slovenia.

La referendumul de la noi, din 2018, au participat puțin peste 21% din români și nu a fost validat. Dar nici nu le permitem celor de acealși sex să se căsătorească. Și, deși ai dreptul să faci avort în România, o anchetă de lazero din 2021 a arătat că 34 de spitale publice din România refuză să facă această procedură.