- Economia SUA va fi mult mai deschisă către economia europeană, spun experții.
- Dragoș Cabat spune că politicile lui Biden sunt favorabile cetățeanului de rând.
- Biden vrea să mărească impozitul pe profit al companiilor din SUA la 28%.
- Ai putea plăti mai mult pentru servicii oferite de companii ca Apple, Google, Netflix.
Statele Unite schimbă nu doar garda la Casa Albă, ci și tonul economiei.
Unul mai deschis către piețele europene, progresist și modern. În termeni de business, politicile democrate sunt mai degrabă favorabile pentru cetățeanul obișnuit. Și mai puțin plăcute marilor companii americane.
Asta pentru că cel de-al 46-lea președinte al Americii vrea să mărească impozitul pe profit al companiilor din SUA. La 28%, de la 21% cât e în prezent. Și firmele românești care sunt furnizori de componente sau de servicii pentru aceste mari companii multinaționale își vor diminua profiturile.
Dragoș Cabat, economist: „Terminăm cu o perioadă în care americanii s-au bucurat de politicile liberale ale lui Trump care au favorizat taxele foarte reduse și o implicare cât mai mică a statului în economie și vom începe o nouă perioadă de politici sociale democrate. În SUA nu a existat aproape deloc niciun fel de preocupare de a recicla materialele gen plastic sau sticlă sau alte cartoane. Anumite surse regenerabile trebuie să fie regenerate pentru că ele nu sunt infinite și cauzează niște costuri deosebite pentru economie.”
Dar marile companii americane, în special cele de tehnologie, au și un monopol extrem de mare în piață. Deja, în mai multe state americane, consumatorii de Netflix sau HBO au fost anunțați că vor plăti mai mult din februarie pe aceste servicii.
Analiștii spun că orice mișcare în economia globala va fi resimțită și la noi. Așa că în curând, ca să te bucuri în continuare de filmele tale preferate
sau de muzica de pe aplicațiile americane, vei fi nevoit să fii mai generos la portofel.
Dragoș Cabat, economist: „Companiile, atunci când au de plătit taxe mai mari, primul lucru pe care îl vor face este să ridice prețurile dacă pot la bunurile și serviciile pe care le oferă pentru ca să acopere taxele mai mari plătite din veniturile mai mari pe care le obțin. E posibil ca unele dintre serviciile pe care le vom primi să devină ușor mai scumpe.”