• Campania fostului președinte, Donald Trump, susține că o parte din comunicațiile interne au fost hackuite.
  • Echipa lui Trump spune că persoanele din spatele spargerii sistemului sunt surse străine, ostile față de Statele Unite.
  • Pe 22 iulie, publicația POLITICO a primit mai multe mailuri anonime cu privire la acest incident.
  • Printre documente se află și un dosar despre JD Vance, datat din 23 februarie.
  • Dosarul despre JD Vance are 271 de pagini și conține informații publice inclusiv criticile aduse la adresa lui Trump și o categorie numită „Potențiale vulnerabilități”.

Campania fostului președinte Donald Trump a anunțat sâmbătă că unele dintre documentele sale interne au fost compromise de hackeri, conform POLITICO.

Iranul ar fi în spatele operațiunii

Începând cu 22 iulie, POLITICO a primit emailuri de la un cont anonim care deținea documente din interiorul campaniei lui Trump. Campania a acuzat „surse străine, ostile Statelor Unite”, făcând referire la un raport Microsoft de vineri, care menționa că hackerii iranieni au trimis un email de tip spear phishing unui oficial de rang înalt dintr-o campanie prezidențială în iunie. Microsoft nu a dezvăluit care campanie prezidențială a fost vizată și a refuzat să comenteze.

Purtătorul de cuvânt al campaniei Trump, Steven Cheung, a declarat că documentele au fost obținute ilegal și că atacul cibernetic avea scopul de a interfera în alegerile din 2024 și de a provoca haos în procesul democratic. El a subliniat că raportul Microsoft a arătat că hackerii iranieni au spart contul unui oficial de rang înalt din campania prezidențială americană în iunie 2024, având legătură cu momentul în care Trump și-a ales vicepreședintele.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Pe lângă documentele despre campania lui Trump, sursa anonimă a trimis și un dosar de cercetare, datat 23 februarie, despre partenerul său de cursă, senatorul din Ohio, JD Vance. Acest dosar conținea informații despre trecutul lui Vance, inclusiv critici anterioare la adresa lui Trump, marcate ca „VULNERABILITĂȚI POTENȚIALE”.

Persoana care a trimis documentele a afirmat că deține o „varietate de documente”, inclusiv acte legale și discuții interne ale campaniei. Când a fost întrebat cum a obținut aceste documente, a răspuns: „Sugerez să nu fiți curioși în legătură cu sursa lor. Orice răspuns la această întrebare m-ar compromite și v-ar restricționa legal de la publicarea lor.”

Este neclar cât de extinse sunt informațiile obținute de hacker, dar aceasta reprezintă o breșă majoră de securitate pentru campania lui Trump.

Iranul ar fi complotat la asasinarea lui Trump

Recent, au apărut rapoarte conform cărora serviciile de Informații ale SUA au obținut dovezi că Iranul ar fi complotat pentru a-l asasina pe Trump, ca răzbunare pentru asasinarea ofițerului militar iranian Qassem Soleimani în 2020. Deși nu există dovezi că atacatorul care l-a vizat pe Trump la mitingul de luna trecută din Pennsylvania ar fi avut vreo legătură cu acest complot, Cheung a subliniat că „iranienii știu că președintele Trump va pune capăt domniei lor de teroare, așa cum a făcut în primii săi patru ani la Casa Albă”.

Oficialii iranieni nu au fost disponibili pentru comentarii.

Antecedente de hacking

În 2016, oficialii de vârf ai Partidului Democrat au fost hackuiți înainte de alegerile prezidențiale, ceea ce a dus la scurgerea unor emailuri compromițătoare. Ulterior, oficialii de securitate națională au dat vina pe Rusia pentru orchestrarea acestui atac cibernetic.

În 2017, Departamentul de Justiție a început o investigație asupra intervenției ruse în alegeri și asupra rolului asociaților lui Trump în acest efort de hacking. Procurorul special Robert Mueller a concluzionat că nu avea suficiente dovezi pentru a formula acuzații penale împotriva lui Trump, dar i-a acuzat campania că „a încurajat hackingul și a fost dornică să valorifice materialele obținute”.

Citește și