POLITICO: SUA și Germania încetinesc demersul Ucrainei de a primi o invitație din partea NATO

Președintele Volodimir Zelenski întâmpină o problemă cu planul său de victorie bazat pe invitația Ucrainei de a adera la NATO – unii dintre membrii-cheie ai alianței nu sunt încântați de acest lucru, scrie Politico.

Germania și SUA se numără printre marile puteri care încetinesc apelul lui Zelenski pentru o invitație imediată de a adera la NATO, potrivit a patru oficiali și diplomați americani și din cadrul NATO cărora li s-a acordat anonimatul pentru a împărtăși ultimele discuții interne.

În planul său de victorie, Zelenski a cerut o invitație imediată, dar a recunoscut că aderarea efectivă la alianță va fi posibilă numai după încheierea războiului cu Rusia.

Într-un interviu acordat POLITICO, ambasadoarea americană demisionară la NATO, Julianne Smith, a subliniat poziția americană. „Alianța nu a ajuns, până în prezent, în punctul în care este pregătită să ofere statutul de membru sau o invitație Ucrainei”, a spus ea.

Zelenski a recunoscut că cancelarul german Olaf Scholz – un furnizor militar major pentru Ucraina, cu livrări de arme după cele americane – nu îl va sprijini în ceea ce privește invitația rapidă de aderare la NATO.

„Am o relație foarte bună cu Scholz. Sunt recunoscător că Scholz ajută. Germania este a doua în ceea ce privește sprijinul”, a declarat Zelenski reporterilor la începutul acestei săptămâni. „Dar faptul că partea germană este sceptică cu privire la aderarea noastră la NATO este un fapt … Cu toții va trebui să lucrăm mult cu partea germană. Dar, totuși, Statele Unite vor avea o influență asupra acesteia”.

Exit mobile version