• Şapte membri ai poliţiei Capitoliului au depus plângere împotriva lui Donald Trump şi a unor grupuri extremiste.
  • Trump și extremiștii sunt acuzați că sunt direct responsabili de asaltul criminal asupra sediului Congresului american de la Washington, de pe 6 ianuarie.

Polițiștii de la Capitoliu care au fost atacați și bătuți în timpul insurecției din Congresul SUA, pe 6 ianuarie, de către susținători extremiști ai lui Donald Trump, au intentat joi un proces împotriva fostului președinte republican, a aliatului său Roger Stone și a membrilor unor grupări de extremă dreapta.

Ofițerii i-au acuzat pe aceștia că au trimis intenționat o mulțime violentă pentru a perturba certificarea în Congres a victoriei lui Joe Biden în alegerile din noiembrie 2020, potrivit The Guardian.

În procesul intentat la tribunalul federal din Washington se susține că Trump „a colaborat cu adepții supremației albilor, cu grupuri extremiste violente și cu susținătorii campaniei electorale pentru a încălca legea Ku Klux Klan și pentru a comite acte de terorism intern într-un efort ilegal de a rămâne la putere”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Rănile reclamanților, pe care inculpații le-au cauzat, persistă până în ziua de azi”

Procesul a fost intentat în numele celor șapte ofițeri de către Comitetul Avocaților pentru Drepturi Civile în Drept.

„Strigătele repetate de fraudă electorală ale lui Trump și ale co-conspiratorilor săi i-au determinat pe mulți dintre susținătorii săi, inclusiv pe ceilalți inculpați, să plănuiască să folosească forța, intimidarea și amenințările în numele său pentru a-l menține în funcție, în cazul în care ar fi pierdut alegerile”, se susține în proces.

„Din cauza acțiunilor ilegale ale inculpaților, reclamanții au fost atacați violent, scuipați, stropitiți cu gaze lacrimogene, pulverizați cu spray anti-urs, supuși la insulte și epitete rasiale și au fost puși în situația de a se teme pentru viața lor. Rănile reclamanților, pe care inculpații le-au cauzat, persistă până în ziua de azi”, a adăugat procesul.

Lideri ai grupurilor extremiste de extremă dreapta Proud Boys și Oath Keepers, vizați

Aceasta îi numește pe fostul președinte, campania lui Trump, Stone și membri ai grupurilor extremiste de extremă dreapta Proud Boys și Oath Keepers, unii dintre membrii cărora au fost implicați la atacul de la Capitoliu.

Se înțelege că Roger Stone are legături cu unele dintre persoanele de extremă dreapta care au fost inculpate în urma revoltei din Washington. Stone a fost grațiat de Trump chiar înainte ca președintele de atunci să părăsească biroul după înfrângerea sa, după ce anterior i s-a comutat pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiuni legate de ancheta privind Rusia în campania electorală din 2016.

Trump a organizat un miting în apropierea Casei Albe pe 6 ianuarie, în care și-a încurajat susținătorii să mărșăluiască spre Capitoliul din apropiere, în încercarea de a opri certificarea victoriei lui Biden asupra sa, care urma să aibă loc în cadrul unui proces care implica Camera Reprezentanților și Senatul SUA în acea zi.

Ofițerii enumerați în proces sunt Conrad Smith, Danny McElroy, Byron Evans, Governor Latson, Melissa Marshall, Michael Fortune și Jason DeRoche. Colectiv, ofițerii „au dedicat peste 150 de ani” pentru a proteja Congresul.

În timp ce mai mulți ofițeri de poliție care au servit în timpul revoltelor au ieșit în față cu povestiri despre experiențele lor de la 6 ianuarie, mai ales în timpul audierii Congresului din iulie, procesul de joi este prima dată când cei șapte reclamanți, dintre care cinci sunt de culoare, au oferit detalii despre experiențele lor.

Peste 500 de persoane care au luat parte la insurecție riscă să fie acuzate penal

O comisie a Camerei Reprezentanților a început serios să investigheze ce s-a întâmplat în acea zi, trimițând miercuri cereri de documente de la serviciile de informații, de la forțele de ordine și de la alte agenții guvernamentale.

Peste 500 de persoane care au luat parte la insurecție riscă să fie acuzate penal în una dintre cele mai mari anchete federale de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 asupra SUA.

Alte două cazuri similare au fost depuse în ultimele luni de către membri democrați ai Congresului. Procesele susțin că acțiunile lui Trump și ale aliaților săi au dus la asediul violent al Capitoliului, care a rănit zeci de polițiști, a întârziat certificarea victoriei lui Biden și i-a făcut pe legislatori să fugă pentru a-și salva viața.

Trump a acuzat comisia de încălcarea „principiilor legale de lungă durată ale privilegiilor”, dar echipa sa nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la procesul de joi.

„Rasismul și supremația albă au impregnat eforturile pârâților încă de la început”, se arată în proces.

Procesul de joi a fost primul care l-a acuzat pe Trump că a lucrat atât cu extremiști de extremă dreapta, cât și cu organizatori politici pentru a-și promova afirmațiile necinstite privind fraudarea alegerilor.

„Aceasta este probabil cea mai cuprinzătoare relatare a zilei de 6 ianuarie în ceea ce privește cazurile civile”, a declarat Edward Caspar, un avocat care conduce procesul.