- Biroul ONU pentru drepturile omului a criticat vehement raidul poliției din Rio de Janeiro împotriva unor presupuși traficanți de droguri.
- Agenții sunt acuzați de abuzuri și execuții extrajudiciare.
Locuitorii din Jacarezinho, una dintre cele mai mari mahalale din oraș, spun că poliția a ucis suspecții care doreau să se predea și a intrat în case fără mandat, scrie BBC. Poliția a negat însă orice abatere.
Intervenția de joi a fost cea mai sângeroasă operațiune din istoria orașului și s-a soldat cu 25 de morți, inclusiv un ofițer de poliție.
Zone întinse din Rio de Janeiro, unul dintre cele mai violente orașe din Brazilia, se află sub controlul infractorilor, mulți dintre ei având legături cu puternicele bande de traficanți de droguri, mai scrie sursa citată.
Raidul, la care au participat aproximativ 200 de ofițeri de poliție și un elicopter blindat cu un lunetist, a început la primele ore ale zilei de joi.
Poliția a intrat într-o favela controlată de Comando Vermelho, sau Comandamentul Roșu, una dintre cele mai mari organizații criminale din Brazilia.
Un elicopter de televiziune a filmat suspecți puternic înarmați sărind de pe acoperișuri.
Mărturii după intervenția polițiștilor brazilieni în favela
Localnicii au postat pe rețelele de socializare videoclipuri care arată schimburi intense de focuri de armă, în timp ce susțineau că poliția le-a invadat casele și a recurs la violență excesivă.
„Sunt băieți care au fost încolțiți în casă și vor să se predea”, a declarat un localnic, referindu-se la suspecți. „Iar poliția vrea să îi ucidă. Pe unii chiar i-au ucis în fața noastră”, a mai spus el.
Într-o altă înregistrare, un rezident a filmat un ofițer de poliție care stătea lângă o casă și a spus: „Nu am văzut nimic: Îi încolțesc [pe suspecți]. Nu vor să-i lase pe băieți să se predea”.
Avocatul din oficiu Maria Júlia Miranda, care a vizitat zona după raid, a declarat că existau „multe bălți de sânge… și pereți cu urme de gloanțe”.
Ea a declarat că locuitorii i-au spus că un suspect a fost ucis în dormitorul unei fetițe de opt ani, unde existau pete de sânge pe podea și pe patul ei, și că familia a fost martoră la presupusa execuție.
De asemenea, au existat dovezi că scenele crimelor nu au fost conservate, cadavrele fiind îndepărtate, a declarat avocata: „În aceste cazuri, probabil că a existat o execuție”.
Grupurile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, au declarat că au primit rapoarte și imagini de la locuitori care au spus că polițiștii le-au invadat casele și că oamenii au fost uciși când deja nu prezentau niciun risc.
„Este complet inacceptabil ca forțele de securitate să continue să comită încălcări grave ale drepturilor omului, precum cele care au avut loc în Jacarezinho, împotriva locuitorilor din favela, care sunt în majoritate de culoare și trăiesc în sărăcie”, a declarat Jurema Werneck, director executiv al Amnesty International Brazilia, numind acest lucru un „masacru”.
Biroul pentru drepturile omului al Națiunilor Unite a cerut o anchetă independentă, descriind că este vorba despre o „tendință de lungă durată de operațiuni polițienești inutile și disproporționate” împotriva comunităților predominant sărace.
Ce spune poliția din Rio de Janeiro despre împușcături
Poliția spune că a lansat operațiunea pentru a pune în aplicare 21 de mandate de arestare ca parte a unei anchete care a durat un an. Anchetatorii au sugerat că infractorii recrutau copii pentru banda lor.
Raidul a avut loc în ciuda unei hotărâri judecătorești din iunie anul trecut, care a restricționat acțiunile poliției în zonele sărace din Rio în timpul pandemiei, cu excepția cazului în care acestea au fost considerate esențiale.
Polițistul care a murit a fost împușcat în cap
Ofițerul ucis a fost numit inspectorul Andre Leonardo de Mello Frias, care a fost împușcat în cap în timp ce încerca să înlăture o baricadă care ar fi fost instalată de infractori. Poliția nu i-a identificat încă pe suspecții uciși, dar a precizat că alte șase persoane au fost arestate.
Șeful adjunct al poliției, Rodrigo Oliveira, a apărat acțiunile poliției, spunând că ofițerii au acționat în legitimă apărare. „Singura execuție care a avut loc a fost cea a polițistului”, a declarat el.
Forțele de securitate din Brazilia au fost deseori acuzate de utilizarea excesivă a forței împotriva populației civile în timpul operațiunilor de combatere a criminalității în marile orașe.