• Mulți oameni din Polonia sunt sceptici în privința vaccinărilor împotriva coronavirusului.
  • Un număr tot mai mare de vedete și politicieni își exprimă dezacordul.
  • Polonia este una din cele mai sceptice ţări europene în privinţa vaccinurilor în general.

Scepticismul polonezilor cu privire la vaccin, s-a amplificat în momentul în care, o cunoscută jurnalistă, Hanna Lis, a făcut publică experiența sa cu vaccinul împotriva coronavirusului. Ea a descris tot ca fiind „trauma cea mai mare pe care a trăit-o”, potrivit Deutsche Welle.

Lis a scris pe Twitter că a avut un şoc anafilactic, fapt ce a declanșat o dezbatere aprinsă privind posibile efecte secundare ale noilor vaccinuri anti-coronavirus.

Jurnalista nu este o adversară declarată a vaccinării, însă a solicitat în permanență mai multe detalii despre ceea ce presupune vaccinul și posibilele reacții adverse.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Episodul de pe Twitter este emblematic pentru scepticismul răspândit în rândul polonezilor. Cazul jurnalistei a fost asociat cu mărturii din SUA și Marea Britanie, despre persoane vaccinate care au manifestat ulterior reacţii anafilactice.

Un sociologul şi expert în probleme de sănătate, de la Universitatea Varşovia, Tomasz Sobierajski, învinovățește guvernul pentru neîncrederea oamenilor față de vaccinuri. El consideră că autoritățile nu au desfăşurat o campanie de informare, motiv pentru care nu este de acord ca scepticii să fie etichetaţi drept „tâmpiţi”.

„Spre deosebire de ţările din vest, la noi atitudinea faţă de vaccin se bazează pe superstiţii şi formule magice”, a declarat el.

Propaganda și teoriile conspirației care alimentează scepticismul în Polonia sunt propagate de unele televiziuni private.

Asociaţia antivacciniştilor polonezi STOP NOP (stopaţi reacţiile nedorite ale vaccinurilor), nu se opun doar vaccinării, ci pun sub semnul întrebării existenţa coronavirusului. Ideile lor sunt promovte intens de postul de televiziune privat, finanţat din donaţii, NTV din Wrocław.

Fondatorul şi patronul său, Janusz Zagorski vrea să demaşte „minciunile legate de COVID-19”, după cum a declarat el pentru DW.

El consideră că: „pandemia este un instrument prin care puternicii lumii acesteia vor să preia controlul asupra creierelor noastre.”

Mai mult, el susține cî prin vaccinare se implantează sub piele microcipuri care pot transmite toate datele despre acel om.

„Astfel un om va putea fi scanat la fel cum sunt scanate astăzi mărfurile în magazin”, a declarat Zagorski. În timpul pandemiei, numărul de abonaţii la postului său a crescut cu o treime, însumând în prezent aproximativ 300.000.

Cele mai recente sondaje din Polonia arată că numai patru până la cinci din 10 subiecți chestionați sunt dispuşi să se vaccineze. Mai concret, 47 la sută din cei chestionaţi sunt gata să se vaccineze, în vreme ce 44 la sută nu vor asta (9 la sută nu ştiu).