• Polonia încearcă să își asigure aprovizionarea cu energie independentă de gazul rusesc.
  • Varșovia a avut în vedere dezvoltarea propriei sale capacități nucleare civile de ani de zile.
  • Varșovia dorește ca prima sa centrală nucleară să fie funcțională până în 2033.

O firmă americană și-a devansat concurenții francezi și sud-coreeni în obținerea unui contract pentru construirea primei centrale nucleare din Polonia, a declarat vineri premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Westinghouse Electric Company a obținut contractul de mai multe miliarde de euro, în contextul în care Polonia încearcă să își asigure aprovizionarea cu energie independentă de gazul rusesc.

Confirmăm că proiectul nostru de energie nucleară va folosi tehnologia fiabilă și sigură a Westinghouse, a scris Morawiecki pe Twitter. Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a salutat decizia, calificând-o drept un pas uriaș în consolidarea relației noastre cu Polonia pentru generațiile viitoare.

Cred că transmite un mesaj clar Rusiei că alianța atlantică este unită pentru a ne diversifica aprovizionarea cu energie… și pentru a rezista înarmării energiei de către Rusia, a mai spus Granholm. Westinghouse a supralicitat oferta companiei franceze EDF și a companiei sud-coreene de stat Korea Hydro Nuclear Power. Aceasta este o afacere uriașă, deoarece nu este vorba doar despre un proiect energetic comercial, ci despre un mod în care vom defini… securitatea interdependentă pentru deceniile următoare, a declarat reporterilor un înalt oficial guvernamental american.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Varșovia a avut în vedere dezvoltarea propriei sale capacități nucleare civile de ani de zile, dar a fost stimulată să acționeze de invazia rusă în Ucraina și de impasul ulterior cu NATO, din care Polonia este membră. Polonia are una dintre rețelele energetice cu cea mai mare intensitate de carbon, datorită utilizării masive a cărbunelui. Dar speră să își acopere între 25% și 36% din necesarul de energie cu cele până la șase reactoare nucleare pe care intenționează să le construiască până în 2040.

Varșovia dorește ca prima sa centrală nucleară să fie funcțională până în 2033 și a ales ca locație satul Choczewo, în apropiere de coasta baltică.