• Principalii lideri polonezi au sărbătorit sâmbătă deschiderea unui nou canal, deși neterminat, care, potrivit acestora, va face ca navele să nu mai fie nevoite să obțină permisiunea Rusiei pentru a naviga din Marea Baltică spre porturile din laguna Vistula.
  • Evenimentul a fost programat pentru a marca 83 de ani de la invazia sovietică a Poloniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pentru a demonstra în mod simbolic sfârșitul controlului Moscovei asupra economiei și dezvoltării unei regiuni care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad.
  • Guvernul susține că această cale navigabilă oferă Poloniei suveranitate deplină în regiunea nord-estică, care are nevoie de investiții și dezvoltare economică.

Polonia a sărbătorit sâmbătă deschiderea unui nou canal, deși neterminat, care, potrivit acestora, va face ca navele să nu mai fie nevoite să obțină permisiunea Rusiei pentru a naviga din Marea Baltică spre porturile din laguna Vistula.

Evenimentul a fost programat pentru a marca 83 de ani de la invazia sovietică a Poloniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pentru a demonstra în mod simbolic sfârșitul controlului Moscovei asupra economiei și dezvoltării unei regiuni care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad. Guvernul susține că această cale navigabilă oferă Poloniei suveranitate deplină în regiunea nord-estică, care are nevoie de investiții și dezvoltare economică.

Ideea a fost să avem această cale navigabilă deschisă și să nu mai trebuiască să cerem permisiunea unei țări care nu este prietenoasă și ale cărei autorități nu ezită să-i atace și să-i supună pe alții”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

El a precizat că investiția va fi răsplătită prin creșterea valorii terenurilor din jurul ei, prin dezvoltarea orașelor și porturilor de pe lagună datorită creșterii comerțului, afacerilor și turismului. Câteva mii de oameni cu steaguri naționale alb-roșii s-au adunat în ploaie pentru a privi nava tehnică Zodiak II trecând prin porțile de apă pentru a inaugura canalul. S-a cântat imnul național și navele au sunat din goarne.

Se așteaptă ca duminică să fie permisă intrarea navelor mici și a iahturilor. Liderul partidului polonez de dreapta aflat la guvernare, Jaroslaw Kaczynski, a declarat în fața mulțimii că acesta este începutul celui de-al patrulea mare port al Poloniei (Elblag) și un nou impuls pentru dezvoltarea acestui teritoriu”, care va reduce șomajul, care este printre cele mai ridicate niveluri din Polonia, în prezent de 7,6%.

Kaczynski a subliniat faptul că construcția canalului arată că Polonia este o națiune cu adevărat independentă, suverană și puternică, care contează. „

Canalul, construit la un cost de aproape 420 de milioane de dolari, traversează strâmtoarea Vistula, la est de Gdansk, pentru a permite navelor să navigheze din Marea Baltică și Golful Gdansk către Elblag și porturile mai mici din lagună fără a obține autorizația de a trece prin Strâmtoarea Pilawa din Rusia. De asemenea, aceasta scurtează ruta de la Marea Baltică la Elblag cu aproximativ 100 de kilometri (54 de mile marine).

Cu toate acestea, navele de marfă nu pot utiliza pasajul până când apropierea de portul Elblag nu va fi adâncită la 5 metri. Lucrările ar trebui să coste 100 de milioane de zloți (21 de milioane de dolari), ceea ce reprezintă o sursă de controverse între guvernul național și autoritățile orașului.