• Preşedintele polonez a acuzat Berlinul că nu şi-a respectat angajamentul de a trimite noi tancuri pentru a înlocui vehiculele pe care Polonia le trimisese în Ucraina pentru a ajuta această ţară să se apere în războiul împotriva Rusiei.
  • Guvernul german a respins afirmaţiile preşedintelui polonez Andrzej Duda. Germanii vorbesc despre o neînțelegere.
  • „Nu şi-au îndeplinit această promisiune. Şi, sincer, suntem foarte dezamăgiţi de acest lucru”, a declarat Duda, stârnind atenţia presei.

Preşedintele polonez a acuzat Berlinul că nu şi-a respectat angajamentul de a trimite noi tancuri pentru a înlocui vehiculele pe care Polonia le trimisese în Ucraina pentru a ajuta această ţară să se apere în războiul împotriva Rusiei. Duda a anunțat că nemții nu și-au îndeplinit promisiunea de a livra tancuri, considerându-se „dezamăgit”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a ripostat miercuri, susţinând că guvernul german a fost clar de la început că va trebui „să vadă ce poate livra”.

„A existat o solicitare clară din partea poloneză de a transfera tancuri de luptă principale Leopard 2A7 de ultimă generaţie în Polonia, dar problema este că Bundeswehr-ul însuşi are doar un număr mic – aproximativ 50 – de aceste tancuri”, a spus el, adăugând că, deşi „mai multe sunt în pregătire, acestea nu stau pe un şantier auto sau pe un sit de fabrică nicăieri; ele trebuie să fie fabricate”.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Hebestreit a spus că aceste circumstanţe au fost comunicate în mod clar Varşoviei. Așadar, Germania nu are ce tancuri să livreze Poloniei. În aceste condiții, guvernul de la Varșovia va trebui să se reorienteze spre alți parteneri militari pentru a-și reîntregi flota de tancuri.

Armata Germaniei a fost criticată în dese rânduri de specialiști pentru că este slab dotată și pregătită. Acest lucru se poate explica și prin reticența guvernelor din ultimele decenii de a investi considerabil în forțele militare, de teama de a nu isca controverse în Europa. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, dezvoltarea unei armate puternice a devenit un subiect sensibil în Germania.

Nu doar Polonia are probleme cu promisiunile Germaniei, ci și Ucraina. Guvernul de la Kiev nu a primit deocamdată armamentul promis de nemți, existând voci care-i acuză pe germani că fac jocurile rușilor. Realitatea poate fi mult mai simplă și mai tragică pentru germani: armata lor e slab pregătită.