Polonia denunţă „oligarhia” impusă de Germania şi Franţa în UE: Europa a „refuzat să audă alte voci”

Mateusz Morawiecki Foto: Profimedia
  • Premierul polonez a declarat, marţi, că Franţa şi Germania conduc Uniunea Europeană ca o „oligarhie de facto”, ignorând voci precum cea a Poloniei.
  • De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, Polonia a fost în prima linie a condamnării Moscovei, cerând cele mai dure sancţiuni posibile ale UE împotriva Rusiei şi livrări masive de arme către Kiev.
  • Morawiecki a declarat că UE nu a ţinut cont de avertismentele ţării sale cu privire la Rusia, care au indicat o „problemă mai mare” în cadrul blocului.

Premierul polonez a declarat, marţi, că Franţa şi Germania conduc Uniunea Europeană ca o „oligarhie de facto”, ignorând voci precum cea a Poloniei, care au avertizat de mult timp asupra expansionismului rusesc.

„Mulţi lideri europeni s-au lăsat seduşi de Vladimir Putin. Ei sunt acum în stare de şoc”, a scris Mateusz Morawiecki într-un editorial pentru cotidianul francez Le Monde, citat de Mediafax.

„Întoarcerea imperialismului rusesc nu ar trebui să ne surprindă”, a spus el.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, Polonia a fost în prima linie a condamnării Moscovei, cerând cele mai dure sancţiuni posibile ale UE împotriva Rusiei şi livrări masive de arme către Kiev.

„Europa se află în situaţia actuală nu pentru că nu este suficient de integrată, ci pentru că a refuzat să audă adevărul”, a spus el. „Vocea care putea fi auzită din Polonia timp de mai mulţi ani”.

Morawiecki a declarat că UE nu a ţinut cont de avertismentele ţării sale cu privire la Rusia, care au indicat o „problemă mai mare” în cadrul blocului.

„Pe hârtie, toate statele membre sunt egale. Dar realitatea politică arată că ponderea vocilor germană şi franceză este dominantă. Avem de-a face cu o democraţie formală, dar cu o oligarhie de facto, în care puterea este deţinută de cei care sunt cei mai puternici”, a spus el.

Autor: Iulian Moșneagu