• O instanță poloneză a decis că anumite aspecte din tratatele Uniunii Europene sunt neconforme cu Constituția.
  • Mergând mai departe și sfidând supremația legislației UE, guvernul PiS nu numai că riscă să pună în pericol soarta Poloniei pe termen lung în cadrul UE.
  • Bruxelles-ul și Varșovia sunt într-un conflict continuu.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, salută vineri, printr-o postare pe Facebook, o decizie a unei instanțe din această țară potrivit căreia anumite aspecte din tratatele Uniunii Europene sunt neconforme cu Constituția poloneză, relatează Reuters.

Hotărârea, comunicată joi, contestă un element fundamental de integrare europeană și amplifică puternic o dispută purtată între Bruxelles și Varșovia, Comisia Europeană afirmând că aceasta a ridicat probleme majore.

Guvernarea partidului polonez Lege și Justiție (PiS) se află într-o luptă de valori cu Bruxelles-ul, concentrată în jurul unor dispute legate de independența tribunalelor, libertatea presei, drepturile LGBT și alte aspecte.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Prim-ministrul a solicitat Tribunalului Constituțional să decidă cu privire la faptul dacă legislația UE are prioritate asupra Constituției poloneze.

„O comunitate a respectului…”

„Vrem o comunitate a respectului și nu o grupare a celor care sunt egali și mai egali. Aceasta este comunitatea noastră, Uniunea noastră”, a spus el în postarea de pe Facebook, referindu-se la Uniunea Europeană.

„Acesta este tipul de Uniune pe care îl dorim și acesta este tipul de Uniune pe care îl vom crea”, a mai spus Morawiecki în postarea publicată în primele ore ale zilei de vineri.

De asemenea, premierul Poloniei mai susține că Polonia vrea să rămână în „familia europeană a națiunilor”.

Potrivit criticilor, mergând mai departe și sfidând supremația legislației UE, guvernul PiS nu numai că riscă să pună în pericol soarta Poloniei pe termen lung în cadrul blocului celor 27 de națiuni, însă și chiar și echilibrul UE.