Polonia și Coreea de Sud semnează o scrisoare de intenție privind construirea unei centrale nucleare

centrala-nucleara sursă foto - Flickr
  • KHNP și EDF din Franța au depus oferte.
  • Acordul de luni a fost încheiat între KHNP și partenerii polonezi PGE și ZE PAK, precum și cu reprezentanți ai guvernului polonez.
  • Varșovia plănuiește programul de ani de zile.

Varșovia și Seulul au semnat luni o scrisoare de intenție pentru ca firma sud-coreeană KHNP să construiască a doua centrală nucleară din Polonia, au anunțat partenerii implicați într-un comunicat.

Anunțul vine la trei zile după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că firma americană Westinghouse a fost selectată pentru a construi prima centrală nucleară a țării, la Choczewo, la Marea Baltică. Acordul de luni a fost încheiat între KHNP și partenerii polonezi PGE și ZE PAK, precum și cu reprezentanți ai guvernului polonez.

Scrisoarea de intenție vizează elaborarea unui plan pentru construirea unei centrale nucleare în Patnow, pe baza tehnologiei APR1400. Semnatarii au declarat că vor efectua studii tehnice, evaluări ale impactului asupra mediului, vor crea un buget, un model de finanțare și un calendar pentru construcție.

Se așteaptă ca miercuri, în cadrul unei reuniuni a cabinetului polonez, să se ia o decizie cu privire la o serie de aspecte legate de programul nuclear civil al Poloniei.

Varșovia plănuiește programul de ani de zile, dar problema securității energetice a căpătat o urgență sporită din cauza tensiunilor cu Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina. Centrala pe care Westinghouse a fost selectată să o construiască la Choczewo este planificată să fie lansată în 2033.