• Polonia, Estonia, Letonia și Lituania intenționează să părăsească tratatul care interzice minele antipersonal.
  • Miniștrii apărării ale celor patru țări afirmă că amenințările din partea Rusiei și Belarus au „crescut semnificativ” de la semnarea tratatului.
  • Decizia vizează oferirea trupelor „flexibilitate și libertate de alegere” pentru apărarea flancului estic al NATO.
  • Tratatul de la Ottawa din 1997 interzice minele antipersonal și a fost semnat de peste 160 de țări, dar Rusia, SUA, China sau India nu l-au ratificat.
  • Deși părăsesc tratatul, țările afirmă că vor continua să respecte legile umanitare, inclusiv protecția civililor.

Polonia și statele baltice au anunțat că intenționează să se retragă dintr-un tratat internațional cheie care interzice minele antipersonal, invocând amenințarea tot mai mare din partea Rusiei, scrie BBC.

Pentru apărarea teritoriului și libertății

Într-o declarație comună, miniștrii apărării din Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au afirmat că, de la semnarea Tratatului de la Ottawa, amenințările din partea Moscovei și a aliatului său Belarus au „crescut semnificativ”.

Aceștia au afirmat că este „extrem de important” să ofere trupelor lor „flexibilitate și libertate de alegere” pentru a apăra flancul estic al NATO.

Recomandări

CE SE ALEGE DE ROMÂNIA?
VREA RUSIA ACORDUL?
JOACĂ LA NOI ÎN TEREN
CE SE ALEGE DE UCRAINA
PUTIN, STOP!
CHINA DĂ ÎNAPOI?

În declarația lor comună, miniștrii apărării au afirmat că situația de securitate din regiunea lor de la semnarea tratatului s-a „deteriorat semnificativ”.

În lumina acestor considerații, noi… recomandăm în unanimitate retragerea din Convenția de la Ottawa”.
Prin această decizie, transmitem un mesaj clar: țările noastre sunt pregătite și pot folosi toate măsurile necesare pentru a ne apăra teritoriul și libertatea”, au scris miniștrii apărării”.

Dar au subliniat că, în ciuda planurilor de a părăsi tratatul, Polonia și statele baltice sunt încă angajate față de legile umanitare internaționale, „inclusiv protecția civililor în timpul conflictelor armate”.

Națiunile noastre vor continua să susțină aceste principii, abordând în același timp nevoile noastre de securitate”, au scris ei.

Tratatul de la Ottawa

Tratatul de la Ottawa, cunoscut și ca Tratatul de interzicere a minelor, a intrat în vigoare în 1997. Scopul său este de a interzice minele antipersonal – cele împotriva oamenilor – la nivel mondial și a fost semnat de peste 160 de țări.

Însă unele puteri militare majore, inclusiv China, India, Rusia, Pakistan și SUA, nu l-au semnat niciodată. Toate statele baltice au semnat convenția în 2005, iar Polonia a aderat în 2012.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, statele baltice și Polonia au crescut considerabil cheltuielile militare și au acordat un sprijin important Ucrainei.

Potrivit Kiel Institute, raportat la PIB, statele baltice și Polonia se numără printre cei mai mari donatori de ajutor către Ucraina.

Ucraina este semnatară a Tratatului de la Ottawa, deși a primit mine terestre de la SUA în timpul invaziei la scară largă a Rusiei, iar în trecut a declarat la ONU că, din cauza invaziei Rusiei, nu poate garanta că respectă tratatul.

ONU estimează că Ucraina este acum cea mai minată națiune din lume.

Citește și