• Polonia și Ungaria și-au promis să nu aprobe bugetul UE în forma actuală
  • Legarea fondurilor de statul de drept nu este pe placul Poloniei și Ungariei
  • Bugetul UE pe 2021-2027 trebuie aprobat până de Revelion

Dacă te gândeai că revenirea României după criza COVID va fi pe bani europeni, am o veste proastă.

Polonia și Ungaria și-au promis reciproc, în scris, să țină bugetul UE în șah, până când vor fi amândouă mulțumite. Ambele țări au o problemă cu legarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Premierii celor două state îți spun că nu o fac pentru ei, ci pentru toate statele membre.

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: „Este extrem de periculos pentru coeziunea Europei, este o soluție proastă care poate duce la o rupere a Europei, a Uniunii Europene în viitor.”

Viktor Orban, premierul Ungariei: „Orice face această legătură este iresponsabil deoare criza are nevoie de decizii economice rapide.”

Bugetul UE pentru 2021-2027 include și pachetul de ajutorare economică post-COVID. Cum spuneam și mai devreme, în total, are o valoare de 1800 de miliarde de euro.


Acum se propune pentru prima dată un mecanism prin care să se taie banii europeni pentru țările care încalcă statul de drept.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT


Nici nu este greu de înțeles de ce Polonia și Ungaria sunt enervate, deoarece ambele au fost deja taxate de Bruxelles la acest capitol. Bugetul multianual trebuie aprobat până de Revelion, iar fiecare stat membru are drept de veto.