• Polonia va achiziționa doi sateliți francezi de observare și recunoaștere și un centru de procesare a datelor de la sol.
  • Contractul, care va fi finalizat până în 2027, vizează două unități Pleiades Neo dezvoltate de Airbus Defence and Space, care sunt sateliți de observare a Pământului de foarte înaltă definiție.
  • Până atunci, Polonia va avea acces la datele furnizate de actuala constelație de sateliți francezi.

Polonia va achiziționa doi sateliți francezi de observare și recunoaștere și un centru de procesare a datelor de la sol, au anunțat marți, la Varșovia, miniștrii apărării și armatei din cele două țări, potrivit AP.

Contractul, care va fi finalizat până în 2027, vizează două unități Pleiades Neo dezvoltate de Airbus Defence and Space, care sunt sateliți de observare a Pământului de foarte înaltă definiție.

Costul acestui proiect este estimat la aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit biroului ministrului francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Până atunci, Polonia va avea acces la datele furnizate de actuala constelație de sateliți francezi.

Începând cu 2027, vom avea doi sateliți în culorile Poloniei” , a declarat ministrul polonez Mariusz Blaszczak, subliniind că noul sistem ar putea fi folosit „atât în scopuri militare, cât și civile” .

Acest contract „contribuie la autonomia strategică a Poloniei în ceea ce privește observarea și înțelegerea situației” , a declarat Lecornu.

După escala efectuată la Varşovia, ministrul Sébastien Lecornu este aşteptat miercuri la Kiev. La conferinţa de presă comună cu omologul său francez, ministrul Mariusz Blaszczak a mai menţionat că în întrevederea lor au abordat de asemenea situaţia de pe flancul de est al NATO şi necesitatea consolidării cooperării cu ceilalţi aliaţi din regiune, precum şi posibilitatea unei ,,viitoare asistenţe comune” pentru Ucraina.