• Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat miercuri că țara sa va trimite tancuri Leopard în Ucraina.
  • O companie de tancuri Leopard pentru Ucraina va fi predată ca parte a construirii unei coaliții internaționale, a postat Duda pe pagina sa de Twitter după această decizie.
  • Vestea vine după ce ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat că el crede că Germania va livra și ea tancuri Leopard 2 Kievului.

Președintele polonez Andrzej Duda, aflat într-o vizită la Liov, a declarat că țara sa va transfera în Ucraina tancuri grele germane Leopard 2. Polonia va face acest lucru în cadrul unei coaliții internaționale. O companie din armata poloneză este formată din 14 unități. În total, Polonia are peste 240 de tancuri Leopard 2.

„Am decis că un astfel de sprijin din partea poloneză va fi oferit Ucrainei. O companie de tancuri Leopard va fi predată ca parte a unei coaliții internaționale”, a declarat președintele polonez la o conferință de presă la Liov, la care a participat cu președintele lituanian Gitanas Nausėda pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters și Teletrader.

Andrzej Duda a adăugat că pentru implementarea acestor livrări trebuie îndeplinite o serie de cerințe formale. „Vrem să existe o coaliție internațională și am decis să aducem primul pachet în această coaliție internațională – o companie de tancuri Leopard”, a subliniat el.

Recomandări

METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?

Duda a fost votat miercuri de ucraineni drept cel mai de încredere lider străin, potrivit unui sondaj comandat de un think tank cu sediul la Kiev. Pe 7 ianuarie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că țara nu va furniza Leopard Ucrainei în afara unei coaliții cu alte țări. Jakob Kumach, purtătorul de cuvânt al biroului președintelui polonez, a declarat ulterior că Varșovia va livra provizii doar în formatul „suport simbol” .

Pe 8 ianuarie, guvernul german a recunoscut că ar putea trimite Leopard în Ucraina în viitor, dar nu a precizat detaliile. NATO nu exclude nici furnizarea acestor tancuri la Kiev. Disponibilitatea de a trimite Lepard la Kiev a fost raportată de Finlanda și Danemarca. Conform acordurilor de export, nicio țară nu poate transfera Leopardul fără permisiunea producătorului acestor tancuri – Germania.

Anterior, aliații occidentali au furnizat Kievului doar echipamente militare sovietice sau echipamente defensive în stil NATO. Pe 5 ianuarie, președintele francez Emmanuel Macron i-a promis lui Volodimir Zelenski că va trimite tancuri ușoare AMX-10RC armatei ucrainene. După aceasta, 50 de unități de vehicule de luptă ale infanteriei Bradley au intrat în noul pachet de ajutor al SUA. Apoi, Germania a anunțat planurile de a trimite Marder BMP la Kiev.