- Aceste aragaze emit gaze nocive legate de bolile de inimă și de plămâni.
- În medie, utilizarea unei sobe pe gaz scade viața unei persoane cu aproape doi ani.
- „Amploarea problemei este mult mai gravă decât am crezut”, a declarat autorul principal Juana María Delgado-Saborit.
Potrivit unui raport, sobele pe gaz ucid 40.000 de europeni în fiecare an, pompând poluanți în plămâni, un număr de decese de două ori mai mare decât cel al accidentelor auto, scrie The Guardian.
Aceste sobe emit gaze nocive legate de bolile de inimă și de plămâni, însă experții avertizează că publicul este puțin conștient de pericolele lor. În medie, utilizarea unei sobe pe gaz scade viața unei persoane cu aproape doi ani, potrivit unui studiu realizat pe gospodării din UE și Regatul Unit.
„Amploarea problemei este mult mai gravă decât am crezut”, a declarat autorul principal Juana María Delgado-Saborit, care conduce laboratorul de cercetare a sănătății mediului de la Universitatea Jaume I din Spania.
Cercetătorii au atribuit 36.031 de decese premature în fiecare an aragazurilor cu gaz în UE și încă 3 928 în Regatul Unit. Ei spun că estimările lor sunt conservatoare deoarece au luat în considerare doar efectele asupra sănătății ale dioxidului de azot (NO2), și nu ale altor gaze precum monoxidul de carbon și benzenul.
„Cu mult timp în urmă, în 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu NO2 este de multe ori mai mare în bucătăriile care utilizează aragazuri pe gaz decât electrice”, a declarat Delgado-Saborit. „Dar abia acum suntem în măsură să punem un număr pe numărul de vieți care sunt curmate”.
Una din trei gospodării din UE gătește cu gaz, procentul fiind de 54% în Regatul Unit și de peste 60% în Italia, Țările de Jos, România și Ungaria. Aparatele de gătit ard gaz fosil și ejectează substanțe nocive care inflamează căile respiratorii.
Raportul, care a fost sprijinit de Fundația europeană pentru climă, se bazează pe cercetarea de anul trecut, care a măsurat calitatea aerului din locuințe pentru a afla în ce măsură gătitul cu gaz crește poluarea aerului din interior. Acest lucru a permis oamenilor de știință de la Universitatea Jaume I și de la Universitatea din Valencia să stabilească raporturile dintre poluarea aerului din interior și cea din exterior atunci când se gătește cu gaz și să cartografieze expunerea la NO2 din interior.
Ei au aplicat apoi ratele de risc de îmbolnăvire, provenite din studii privind poluarea cu NO2 în exterior, pentru a calcula numărul de vieți pierdute.
„Principala incertitudine este dacă riscul de deces constatat în cazul NO2 din exterior provenit în principal din trafic poate fi aplicat la NO2 din interior provenit de la gătitul cu gaz”, a declarat Steffen Loft, expert în poluarea aerului la Universitatea din Copenhaga, care nu a fost implicat în cercetare. „Dar este o presupunere corectă și necesară pentru evaluare”.
Raportul, care a fost sprijinit de Fundația europeană pentru climă, se bazează pe cercetarea de anul trecut, care a măsurat calitatea aerului din locuințe pentru a afla în ce măsură gătitul cu gaz crește poluarea aerului din interior. Acest lucru a permis oamenilor de știință de la Universitatea Jaume I și de la Universitatea din Valencia să stabilească raporturile dintre poluarea aerului din interior și cea din exterior atunci când se gătește cu gaz și să cartografieze expunerea la NO2 din interior.
Ei au aplicat apoi ratele de risc de îmbolnăvire, provenite din studii privind poluarea cu NO2 în exterior, pentru a calcula numărul de vieți pierdute.
„Principala incertitudine este dacă riscul de deces constatat în cazul NO2 din exterior provenit în principal din trafic poate fi aplicat la NO2 din interior provenit de la gătitul cu gaz”, a declarat Steffen Loft, expert în poluarea aerului la Universitatea din Copenhaga, care nu a fost implicat în cercetare. „Dar este o presupunere corectă și necesară pentru evaluare”.