• 25.000 de români au semnat o petiție în care cer instalarea unor senzori performanți
  • Ștefan Voinea, Declic: 63 de oameni mor zilnic în România din cauza poluării
  • Declic a montat o instalaţie sub formă de plămâni care măsoară nivelul poluării

Avem un criminal nevăzut printre noi care omoară în fiecare an peste 23.000 de români, spun activiştii de mediu.

Poluarea. Peste 25.000 de oameni au semnat petiţia ONG-ului Declic “Aer pentru viaţă”
prin care cer Ministerului Mediului instalarea unor sisteme performante pentru monitorizarea calităţii aerului.

Până să facă statul ceva, activiştii de la Declic au instalat în centrul orașului Cluj-Napoca un senzor modern care afişează în timp real nivelul poluării.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

„Ce am făcut noi, cei de la Asociaţia Declic, am realizat această instalaţie. Avem nişte ventilatoare în plămâni, ventilatoare care iau aerul foarte poluat din centrul Clujului şi îl transmit înspre nişte fibre care îşi schimbă culoarea în momentul în care intră în contact cu agenţii poluanţi. Deja sunt murdari plămânii, erau de un alb imaculat acum 13 zile şi o să fie negri în 20 de zile”, a explicat Antoniu Bumb, Declic.

„Dacă ne uităm la indicele de calitate a aerului din spatele nostru, limita maximală este de 50, iar acum suntem la peste 60”, a explicat Ştefan Voinea, membru Observatorul Român de Sănătate.

Eurostat anunță că avem cel mai poluat aer dintre toate orașele Uniunii. Problema ar putea fi rezolvată cu cei peste un miliard de euro alocați în PNRR.

Ministrul Mediului promite că va cumpără 550 de kit-uri performante pentru măsurarea calităţii aerului. Trebuie, însă, și măsuri concrete, spune pneumologul Bogdan Mincu, pentru că poluare ucide.

„Pe termen lung, putem să ne aşteptăm de la cancere inclusiv ale organelor respiratorii, boli de inimă, până la lucruri extrem de grave cum ar fi apariţia malformaţiilor la copii”, a spus Bogdan Mincu, medic pneumolog.