• În ciuda acuzațiilor făcute de ducele și de ducesa de Sussex, reputația familiei regale nu a fost afectată. Dimpotrivă, popularitatea lui Harry și a lui Meghan Markle a scăzut vertiginos.
  • Pentru prima dată în istoria monarhiei engleze, mai mulți britanici au o opinie negativă față de prințul Harry, dezvăluie un sondaj YouGov.
  • Cea mai îndrăgită persoană a Casei Regale continuă să fie regina Elisabeta a II-a.

În timp ce prinţul Harry şi ducesa Meghan au beneficiat în ultimele zile de sprijinul mai multor personalități americane, de la Hillary Clinton la Beyoncé, ultima lor apariție televizată a nemulțumit foarte mult Regatul Unit.

Opinia publică britanică față de Harry și de Meghan

Harry și Meghan sunt cei mai puțin populari membri ai familiei regale în Regatul Unit. Mai mult, în prezent, mai mulți oameni au o părere negativă despre prințul Harry, în timp ce opinia publică despre alți membri ai familiei regale a rămas în mare parte neschimbată, potrivit unui sondaj YouGov, publicat la sfârșitul săptămânii trecute.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ducele și de ducesa de Sussex au acuzat Casa Regală de rasism și indiferență, iar Meghan a susținut că a avut chiar gânduri de suicid. Din cele mai recente date YouGov reiese însă că interviul acordat lui Oprah Winfrey nu i-a făcut cuplului regal niciun favor, ci dimpotrivă, le-a atras celor doi dezaprobarea publicului. În timp ce, înainte de interviu popularitatea lor marcase o mică creștere, ulterior a scăzut, iar acum se află la nivelul cel mai scăzut pe care l-a atins vreodată.

Datele YouGov arată că 45% dintre britanici au o părere pozitivă despre prințul Harry, iar 48% una negativă, ceea ce reprezintă o scădere de 15 puncte față de data de 2 martie, fiind prima dată când atitudinea negativă a publicului față de acesta prevalează.

Și popularitatea soției acestuia a scăzut considerabil. Doar trei din zece persoane (31%) au o părere pozitivă despre ea, în timp ce o majoritate de 58% nu o văd cu ochi buni. Aceasta înseamnă că popularitatea ei este în scădere cu 14 puncte în comparație cu săptămână anterioară.

Opinia publică asupra cuplului a variat în mod constant în funcție de grupele de vârstă. Majoritatea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (55%) o plac pe Meghan. Același lucru este valabil și pentru Harry, trei din cinci britanici cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (59%) având o părere pozitivă despre el și doar trei din zece (28%) nu-l plac.

În schimb, majoritatea persoanelor cu vârstă de peste 65 de ani nu îl plac nici pe Harry (27% păreri pozitive față de 69% negative) și nici pe Meghan (13% păreri pozitive și 83% negative).

Disputele au avut un impact redus asupra părerii publicului cu privire la persoanele familiei regale

Singura schimbare vizibilă apărută în urma interviului vizează părerea britanicilor despre prințul Charles. Două din cinci persoane (42%) se pare că au acum o părere negativă despre el, în creștere față de 36%, cât era pe 2 martie.

Popularitatea celorlalți membri ai familiei a rămas însă neschimbată. Britanicii continuă să o îndrăgească cel mai mult pe regină. Conform sondajului, patru din cinci persoane (80%) o plac pe regina Elisabeta a II-a și doar 14% au o părere mai puțin bună despre ea.

Prințul William și soția sa, Kate, sunt, și ei, foarte populari, aproximativ trei sferturi dintre britanici oferindu-le recenzii favorabile.

Sondajul sugerează și că atitudinea publicului față de ideea monarhiei nu s-au schimbat considerabil. Peste trei din cinci persoane (63%) spun că Marea Britanie ar trebui să continue să aibă o monarhie, comparativ cu 67% în octombrie anul trecut.