• Portugalia a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene de la Germania
  • Ștafeta a fost predată în mod neconvențional în acest an
  • România a deţinut preşedinţia în prima jumătate a lui 2019

Portugalia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Germania. Va fi un mandat dificil, care trebuie să gestioneze o Uniune post-Brexit şi să continue ceea ce preşedinţia precedentă nu a reuşit: redresarea Europei.

Sub mandatul portughez europarlamentarii vor aproba cadrul financiar multianual pentru 2021-2027. Angela Merkel a urat succes Portugaliei.

Angela Merkel, Cancelarul Germaniei: „Dragă Antonio Costa, dragi prieteni portughezi. Vă doresc mult succes pentru preşedinţia portugheză a UE. Germania va sprijini Portugalia pe cât posibil.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Antonio Costa, premierul Portugaliei: „Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru Portugalia să accepte această predare din mâinile tale şi să continue lucrarea pe care ai început-o.”

Logoul preşedinţiei este o cârmă în formă de soare. Portughezii s-au inspirat din steagul Uniunii Europene şi culorile sale, albastru şi galben.
Cârma înseamnă dorinţa portughezilor de a ghida destinul Uniunii spre un viitor stabil, îndreptat spre oameni.

Şi, pentru că este pandemie, predarea nu s-a făcut cu fast diplomatic, ci prin aruncare. Din cauza restricţiilor, ministrul de externe german i-a aruncat, pur şi simplu ştafeta omologului portughez.

Heiko Maas, ministrul de externe german: „Mi-ar fi plăcut să vă predau ştafetă personal, dar asta nu este o opţiune, în situaţia actuală. Aşa că v-o trimit acum. Stop! Nu aşa funcţionează lucrurile. Nu în viaţa reală! Ştafeta este în drum spre Portugalia, dar într-o manieră convenţională, utilizând curierul Ministerului de Externe Federal.

Şi România a deţinut preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a lui 2019.