• Incendiul de la Matei Balș a izbucnit în jurul orei 5:05 AM
  • Primele autospeciale au ajuns la 5:13 AM
  • Incendiul s-a extins în 4 saloane
  • Cinci oameni au murit în urma incendiului de la Spitalul Matei Balș
  • Primele indicii arată către o aerotermă instalată într-un salon
  • Rudele pacienților de la ATI: „Aveau aeroterme, că nu era căldură”
  • Rețelele de electricitate și gaze ale spitalelor, depășite
  • Nicușor Dan: „Nu au fost semnalate probleme cu căldura

Cel mai mare și mai modern spital de boli infecțioase din România, așa este cunoscut Institutul Matei Balș.

Își desfășoară activitatea într-o clădire veche de aproape 70 de ani, dar a trecut de-a lungul timpului prin modernizări. Ultimele s-au petrecut în decembrie, odată cu instalarea noii linii de oxigen.

Avea avizele la zi, spune cel care a fost manager la Matei Balș timp de două decenii, doctorul și deputatul Streinu Cercel. Cu avize cu tot, patru saloane s-au făcut scrum azi-noapte fără ca o cauză exactă să fie cunoscută.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Prima ipoteză de lucru – susținută de spusele rudelor pacienților – este că o aerotermă a stat la baza tragediei. Instalațiile electrice depășite doar au condus la tragedie.

Cu aeroterma lângă tubul de oxigen

Ce căuta o aerotermă lângă tuburile de oxigen? A fost singura soluție găsită pentru a nu-i lăsa pe pacienți să înghețe de frig.

Mama mea m-a sunat săptămâna trecută marţi, că îi este foarte frig şi că s-o iau din spital. Şi atunci am vorbit miercuri cu personalul medical dacă îmi dă voie să duc o aerotermă şi mi s-a permis acest lucru. Mama a beneficiat de condiţii semidecente de căldură. M-a sunat la ora 3 dimineaţa că e foarte frig şi să o iau din spital…”, a spus Mihaela Tănase, ruda unui pacient.

Rețelele de electricitate și gaze, ignorate de autorități

Retelele de electricitate și gaze medicale, care sunt depăsite în marea majoritate a spitalelor, nu mai sunt adaptate evoluției dezvoltării spitalelor, numarului de echipamente medicale care au intrat în spitale în special în ultimul an. Spitalele nu au suficienți bani pentru contractele de service și mentenanța ale echipamentelor medicale.”, a explicat Dorel Săndesc medic ATI Spitalul de Urgență Timișoara.

Ar putea să fie o problemă punctuală, o greşeală individuală, pe de altă parte datoria noastră este să ne uităm la problemele din sistem. Ştim că s-au făcut după Piatra Neamţ, cel puţin au fost anunţate la televizor, am cerut toate aceste rapoarte.”, a spus Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Primul care a încercat să excludă ipoteza improvizațiilor pentru încălzirea saloanelor a fost primarul Nicușor Dan.

Am vorbit cu Termoenergetica și pot afirma că în ultimele zile nu au fost probleme cu furnizarea căldurii la Matei Balș”, a spus acesta.