• Un avion Boeing 737 s-a prăbușit în mare, la patru minute de la decolare, în Indonezia
  • 62 de persoane erau la bord: 6 membri ai echipajului, 46 adulţi, 7 copii şi trei bebeluşi
  • A căzut brusc 3.000 de metri, în mai puţin de un minut
  • Sorin Stoicescu, expert în aviaţie, explică ce s-a întâmplat
  • Valentin Ialomiţeanu, pilot: „Avioanele astea sunt nişte avioane foarte sigure

Știi deja că un avion a dispărut de pe radare în Indonezia. 62 de persoane erau la bord: 6 membri ai echipajului, 46 adulţi, 7 copii şi trei bebeluşi.

Avionul a început să piardă altitudine la câteva minute după decolarea din Jakarta. A căzut brusc 3.000 de metri, în mai puţin de un minut. Îţi explică ce s-a întâmplat expertul în aviaţie, Sorin Stoicescu.

Sorin Stoicescu, expert aviaţie: „Acest tip de aeronavă zboară şi după ce s-a întâmplat, adică urmărind faptele, se pare că a fost dotat şi cu sistemul de urmărire, de aceea a fost înregistrată acea cădere bruscă, de aceea s-a ajuns la concluzia că undeva deasupra mării Java s-a pierdut contactul. Autorităţile au declanşat sistemul național de căutare-salvare. Toate aeronavele, toate vasele care trec prin zona respectivă interceptează acest semnal de urgenţă. Se pare că au fost găsite deja resturi ale aeronavei, şi de aici putem să tragem concluzia că impactul cu apa a fost deosebit de violent“.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Aeronava căzută era un Boeing 737-500, vechi de 26 de ani. Modelul a fost lansat în anul 1987. Avioanele s-au construit până în anul 2000. Sorin Stoicescu spune că nu contează modelul aeronavei, însă este o condiţie ca acestea să fie aibă instalat sistemul de urmărire.

Sorin Stoicescu, expert aviaţie: „Nu are niciun fel de importanţă. Și în Europa şi la noi zboară aeronave din această serie a Boeingului“.

Pilotul Valentin Ialomiţeanu încearcă să explice această cădere de avarie. El ne spune că dacă ar fi fost o bombă la bord care a spart învelişul avionului, piloţii ar fi hotărât să facă o coborâre urgentă. Probabil că structura avionului nu a mai ţinut şi s-a dezmembrat în aer. Cu toate astea, Valentin Ialomiţeanu spune că acest model este unul sigur.

Valentin Ialomiţeanu, pilot: „Avioanele astea sunt nişte avioane foarte sigure. Problema lor este ce se întâmplă în zonă, dacă sunt terorişti, dacă s-a pus o bombă. Căderea aceea de 3000 de metri înseamnă o coborâre de avarie.“

Echipele de salvare caută rămășițele avionului. Ce șanse de supraviețuire ar avea pasagerii?

Echipele de salvare caută în continuare rămășițele avionului Boeing 737 dispărut undeva în Marea Java.

Au găsit unele elemente, dar nu au confirmat că aparțin avionului dispărut.