• Un primar a reuşit să transforme un orăşel modest într-un magnet pentru investitor
  • Se numește Ignacio Vázquez și, la 38 ani, a devenit cel mai votat primar din Spania

Dacă nu crezi că un primar poate schimba istoria unui oraş, trebuie să afli povestea localităţii Torrejón de Ardoz din estul Madridului. Și a lui Ignacio Vázquez.

E unul dintre cei mai tineri și mai votați primari din Spania. Cu echipa lui a construit în Torrejon două spitale și o nouă staţie de tren. Dar cea mai mare realizare a lui e că a reușit să atragă numeroși investitori. Printre localnicii de acolo se numără şi 13 mii de români.

Ei au şi un reprezentant în cadrul Departamentului de Imigraţie din primărie: Nicolae Biolan.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Nicolae Olimpiu Biolan, mediator: „Fiecare cetăţean, de exemplu, intră pe pagina primăriei şi poate cere o programare direct cu departamentul de care are nevoie. Avem serviciul de informare juridică, de infomare şi orientare pentru muncă, precum şi serviciul de traducere gratuită din cadrul primăriei. În cadrul serviciilor de Imigraţie avem cursuri şi informaţii în mai multe limbi, înclusiv în limba română. În primul rând când am venit în Torrejón şi am intrat să lucrez în primărie m-a impresionat mentalitatea spaniolilor”

La cel puţin jumătate dintre joburile create au prioritate locuitorii orașului Torrejon de Ardoz. Toate serviciile primăriei se pot obţine şi online. Practic, primăria se implică să rezolve orice problemă apare.

Ignacio Vázquez, primar Torrejón de Ardoz: „Distribuim în cutiile voastre poştale un set de 10 măşti de protecţie ca acesta pentru cei care au nevoie de ele. Primăria a cumpărat 550 de mii de măşti pentru că acum ne este greu tuturor să le găsim pe piaţă”

Din 2014 şi până acum veniturile medii ale locuitorilor au crescut cu 1.500 de euro. Iar din 2007, în timp ce oraşele din apropiere pierd populaţie, Torrejon de Ardoz a atras aproape 20 de mii de oameni.

Ca să-i ajute şi pe micii întreprinzători, primăria a aprobat de curând un ajutor de 500 de euro pentru micile afaceri, iar familiile fără venituri sunt scutite de plata impozitului pe proprietate.

Nicolae Olimpiu Biolan, mediator SINC: „Serviciile pe care primăria le oferă nu doar spaniolilor, dar şi cetăţenilor români şi de alte naţionalităţi, nu le-aş fi întâlnit niciodată în România. Ba din contră, când am fost în acasă şi am avut de rezolvat probleme la primărie mi s-a spus că avem pretenţia ca în România să fim trataţi ca afară”

Torrejón de Ardoz

Populaţie: 131.376

Preţul chiriei: 9,3 euro/m

Buget 2019: 107 milioane de euro

Datoria publică a oraşului

2011 – 73 de milioane

2013 – 181 de milioane

2019 – 120 de milioane