• Primarul din Torrejón de Ardoz a schimbat istoria localității
  • Dintr-un orășel modest, a ajuns un magnet pentru investitori
  • Ignacio Vázquez are 38 ani și este cel mai votat primar din Spania

Hai să-ți spun povestea unui primar model. Îl cheamă Ignacio Vazquez și e șeful unui orășel din estul Spaniei. De când e în fotoliul de primar, totul merge ca pe roate acolo.

Ignacio Vázquez – primar Torrejón de Ardoz: „Distribuim în cutiile voastre poştale un set de 10 măşti de protecţie ca acesta pentru cei care au nevoie de ele. Primăria a cumpărat 550 de mii de măşti pentru că acum ne este greu tuturor să le găsim pe piaţă.“

Bine, nu e în întregime meritul lui. El și predecesorul său, Pedro Rollan, s-au ocupat cot la cot de cele două spitale din oraș și de noua stație de tren. Ba au făcut chiar și un centrul comercial – cel mai mare din regiune. A costat 157 de milioane de euro. Printre localnici se numără şi 13 mii de români, care au un reprezentant în Departamentul de Imigraţie din primărie.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Nicolae Olimpiu Biolan – mediator: „Fiecare cetăţean, de exemplu, intră pe pagina primăriei şi poate cere o programare direct cu departamentul de care are nevoie. Avem serviciul de informare juridică, de infomare şi orientare pentru muncă, precum şi serviciul de traducere gratuită din cadrul primăriei.“

Din 2014 şi până acum veniturile medii au crescut cu 1500 de euro, iar, din 2007, localitatea a atras aproape 20 de mii de locuitori, în timp ce oraşele din apropiere pierd populaţie. La cel puţin jumătate din joburile create au prioritate locuitorii orasului Torrejon de Ardoz.

În primul rând când am venit în Torrejón şi am intrat să lucrez în primărie m-a impresionat mentalitatea spaniolilor. Serviciile pe care primăria le oferă nu doar spaniolilor, dar şi cetăţenilor români şi de alte naţionalităţi, nu le-aş fi întâlnit niciodată în România“, spune el.

Ca să-i ajute şi pe micii întreprinzători, primăria a aprobat de curând un ajutor de 500 de euro pentru micile afaceri, iar familiile fără venituri sunt scutite de plata impozitului pe proprietate.

Iată câteva detalii despre oraș

Torrejón de Ardoz
Populaţie: 131.376
Preţul chiriei: 9,3 euro/m
Buget 2019: 107 milioane de euro

Datoria publică a oraşului
2011 – 73 de milioane
2013 – 181 de milioane
2019 – 120 de milioane