• În 2013, doctorul Ahmed al-Masri lucra într-un spital de campanie când au fost lansate rachete care conțineau agentul neurotoxic sarin asupra mai multor suburbii ale capitalei Damasc.
  • Sute de persoane au fost ucise și alte mii au fost rănite.
  • El spune că a primit peste 200 de pacienți în perioada imediat următoare cutremurului.

Privirea din ochii acestui copil m-a impresionat”, spune doctorul Ahmed al-Masri.Nu știu de ce, dar imediat ce s-a uitat la mine, am început să plâng”. Trecuseră mai bine de 30 de ore de la cutremurul devastator de luni și el era epuizat. El și doar un alt medic tratau zeci de răniți care erau aduși la spitalul lor din Afrin, un oraș din nord-vestul Siriei controlat de opoziție.

Apoi, a sosit Mohammed, în vârstă de șapte ani, care fusese scos de sub dărâmăturile casei sale prăbușite. Salvatorii l-au găsit întins lângă trupul tatălui său, care murise strivit, împreună cu mama și frații săi.

După felul în care băiatul se uita la noi, am simțit că avea încredere în noi, știa că acum se află pe mâini sigure”, spune Dr. Masri într-un apel Zoom. Dar am simțit, de asemenea, că avea multă putere, ca și cum ar fi ținut în frâu durerea rănilor sale. Ce îl face pe un copil de șapte ani atât de puternic și rezistent?”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Dr. Masri este medic chirurg rezident la Spitalul Al-Shifa, care este sprijinit de Societatea Medicală Siriano-Americană (SAMS), o organizație caritabilă. El spune că a primit peste 200 de pacienți în perioada imediat următoare dezastrului. Un alt tânăr supraviețuitor adus de salvatori a fost un băiat de 18 luni.

Dr. Masri l-a consultat și a stabilit că este bine. Dar apoi și-a dat seama că părinții băiatului nu erau cu el. Dintr-o dată, l-am văzut pe tatăl său alergând la el și ținându-l în brațe, plângând”, spune el.

Tatăl mi-a spus că acest copil era singurul supraviețuitor din familia sa. Membrii familiei erau întinși pe coridor, morți”. Dr. Masri spune că personalul spitalului a fost uimit de amploarea catastrofei, cu valuri” de pacienți care au sosit deodată.

Nu mi-am imaginat niciodată că un cutremur ar putea crea atât de multe pagube, ar putea duce la un asemenea număr de pacienți.” Din păcate, aceste medic este obișnuit să se ocupe de incidente majore.

În 2013, el lucra într-un spital de campanie când au fost lansate rachete care conțineau agentul neurotoxic sarin asupra mai multor suburbii ale capitalei Damasc, aflate în mâinile opoziției. Sute de persoane au fost ucise și alte mii au fost rănite.

La acea vreme, am fost instruiți și pregătiți, ca medici, pentru un astfel de eveniment”, spune Dr. Masri. Am fost capabili să ne organizăm rapid. Dar în acest scenariu nu am fost pregătiți. Această situație a fost mult mai gravă”.