Precizările NATO după incidentul armat din Kosovo

Forțele NATO de menținere a păcii în Kosovo au declarat luni că investighează un incident armat în zona de nord unde tensiunile sunt la nivel ridicat, îndemnând la calm după ce Serbia și-a trimis șeful armatei în zona de frontieră ca răspuns.

Incidentul de duminică seară a avut loc în Zubin Potok, un oraș din nordul Kosovo, unde etnicii sârbi locali au pus baricade pe drumuri în ultimele două săptămâni.

Forțele de menținere a păcii, cunoscute sub numele de KFOR, au declarat că incidentul a avut loc în imediata apropiere a uneia dintre patrulele lor, implicând persoane necunoscute. O declarație a precizat că nimeni nu a fost rănit și că „lucrăm pentru a stabili toate faptele”.

Kosovo rămâne un potențial punct fierbinte în Balcani, la mulți ani după războiul din 1998-1999 care s-a încheiat cu intervenția NATO.

„Este important ca toate părțile implicate să evite orice retorică sau acțiuni care pot provoca tensiuni și escalada situația. Ne așteptăm ca toți actorii să se abțină de la demonstrații de forță provocatoare și să caute cea mai bună soluție pentru a asigura siguranța și securitatea tuturor comunităților.”, a declarat KFOR într-un comunicat.