• În cursul conferinței de presă, susținută la finalul ședinței de guvern din 16 iunie 2020, Nelu Tătaru, Raed Arafat și Ionel Dancă au prezentat noile măsuri și reglementări în ceea ce privește prelungirea stării de alertă în România.
  • Au fost trasate măsuri de relaxare pentru românii care vor să se întoarcă în sălile de fitness, la sportul în aer liber, dar și la cumpărăturile în mall, toate prezentând o serie de condiții obligatorii.
  • Se vor relua și slujbele religioase în interior, însă cu anumite condiții.

Nelu Tătaru declară că s-a decis relaxarea unor măsuri, iar una dintre relaxări este reluarea activității sălilor de fitness.

De relaxări vor avea parte și mall-urile, însă doar zonele de vânzare.

O altă măsură de relaxare privește slujbele religioase care se pot derula în interior, însă cu condiția respectării distanțării fizice.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Sportul în aer liber este face parte și el din măsurile de relaxare, însă respectarea regulilor de igienă și distanțare sunt în continuare valabile.

„S-a decis să se relaxeze unele măsuri. S-a luat decizia de a se relua activitatea în sălile de fitness. S-a luat decizia relaxării a tot ce înseamnă mall-uri, dar doar de zonele de vânzare.

Se redeschid slujbele în interior, se fac în contextul distanțării fizice. Numărul de persoane ține cont de distanțarea fizică. S-a luat deciza ca tot ce înseamnă sport în aer liber să se respecte regulile de igienă și distanțare. Conștientizăm și noi, ca Guvern, că situația nu este la final. Putem ajunge la o viață cvasinormală dacă respectăm măsurile”, a declarat Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.

Raed Arafat explică de ce s-a prelungit starea de alertă

„Există motive pentru care s-a prelungit starea de alertă. Am văzut în ultima perioadă creșteri care au depășit 300 de cazuri în 24 h. În cadrul prelungirii stării de alertă nu se mai regăsesc propuneri de achiziții directe.

Se va păstra obligativitatea păstrarii măștilor, a triajului epidemiologic, purtarea măștilor în mijloacele de transport în comun. Referitor la calatoriile aeriene, INSP și CNSU vor emite periodic lista țărilor cu care vor fi reluate zborurile sau oprirea zborurilor. INSP va stabili săptămânal lista țărilor cu care se vor relua zborurile. Următoarea evaluare va fi la sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat Raed Arafat, Secretarul de stat din MAI.

Deși Raed Arafat a propus prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, PSD nu a fost de acord. Întrebat ce se va întâmpla dacă PSD va vota pentru doar 15 zile de stare de alertă, Raed Arafat explică:

„Există o noă de fundamentare a Hotărârii de Guvern, care a fost lucrată de specialiști, care poate să explice de ce s-a propus prelungirea stării de alertă.

Trebuie prelungită starea de alertă în primul rand pentru o buna coordonare. Este necesară prelungirea stării de alertă ca să putem să luăm deciziile rapid, în privința izolării și carantinării unor locații, anumitor zone. Una dintre probleme majore pe care le-am văzut a fost detașarea personalului, putem să facem acest lucru în starea de alertă. În starea de normalitate este mai dificil să faci acest lucru.”

Nelu Tătaru vorbește despre achiziții și spune că: „Se vor face în limitele legii, nu se mai fac achiziții directe.”

Briefing de presă susținut la finalul ședinței de guvern din 16 iunie

Briefing de presă susținut la finalul ședinței de guvern din 16 iunie#sedintadeguvernPublicată de Ministerul Sănătăţii – România pe Marţi, 16 iunie 2020

Arafat și Tătaru, despre redeschiderea restaurantelor și teatrelor

Reporter: În privința restaurantelor și teatrelor, de ce nu se deschid?

Raed Arafat: Nu putem relaxa totul deodată, toată lumea dorește ca totul să fie relaxat, este imposibil. Haideți să vedem dacă alte țări au luat aceste măsuri toate deodată. Asta înseamnă un număr mai mare de oameni infectați. Dacă se respectă reguilile de igienă, vom putea să relaxăm. Nu speculăm, o să vedem ce se va întampla.

Nelu Tătaru: Am ales să raportăm transparent orice deces și caz de infectare. Suntem pe panta descendentă, vom continua cu aceeași raportare.

Ionel Dancă vorbește despre noile reglementări în HoReCa

„Guvernul a adoptat astăzi o serie de măsuri pentru acordarea de noi facilități.

În domeniul HoReCa au fost adoptate două reglementări importante. Scutirea de plata impozitului pentru o perioadă de 90 de zile. Impozitul e un impozit anual și din cuantumul impozitului anul se scade perioada de 90 de zile. Plata acestui impozit se va face până la data de 25 octombrie 2020.

A fost amânat termenul de plată la 25 iulie la 25 octombrie. Operatorii economici care desfașoară activități pe plajă erau obligați la plata unor taxe de administrare a acestor plaje. Sunt scutiți de una dintre aceste tranșe.

Au fost prelungite unele termene în ceea ce privește obligațiile de plată. Operatorii economici au beneficiat de posibilitatea suspendării unor plăți. Potrivit noului act normativ, periodada până la care ei beneficiază de această formă se prelungește până la 25 octombrie.

Au fost adăugate două noi perioade care pot face obiectul acestei bonificații. Pentru cei care plătesc până la 25 iulie impozitele aferente trimestrului 2 și cei care plătesc până pe 25 octombrie impozitele aferente trimestrului 3”, a declarat Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului.

Bani pentru modernizarea a 375 de unități școlare

„Au fost aprobate cheltuielile de capital pentru modernizarea unui numar de 375 de unități școlare. Prin acest proiect se alocă banii către autoritățile locale pentru dotarea scolilor fără grupuri sanitare sau modernizarea școlilor.

E un proiect important în această perioadă. Suntem în analiză cu solicitările locale în permanență. Multe dintre chestiuni sunt deja în curs de dezvoltare. Fondul de rezervă a fost folosit în această perioadă pentru anumite cheltuieli”, a adăugat Ionel Dancă.

Ionel Dancă, despre rectificarea bugetară

„După încheierea primului semestru al anului se face propunerea de rectificare bugetară pentru semestrul 2 al anului”, a spus Dancă.

Cazul bebelușului născut cu COVID-19

„Este o anchetă în desfășurare, urmează să evaluăm această anchetă”, a declarat Tătaru.