• Barometru Edelman: Doar 46% dintre americani mai cred în presa consacrată.
  • 58% dintre americani cred că presa este partizană.
  • Doar 27% dintre americani mai au încredere în social media.

Pentru prima dată în istorie, mai mult de jumătate dintre americani nu au încredere în presa consacrată! Mai exact, 54 la sută nu cred ce scriu ziariștii. Este rezultatul unui barometru îngrijorător făcut de Edelman. Studiul arată și de ce s-a prăbușit încrederea în jurnaliști.

58% dintre americani cred că instituțiile de presă sunt mai interesate să susțină o ideologie sau un partid, decât să informeze. Altfel spus, atunci când Trump acuza presa că nu e cinstită, nu o făcea degeaba.

„Nu concurez doar împotriva lui Biden, adormitul Joe. Concurez împotriva mediei corupte, giganților din tehnologie, mlaștinei de la Washington, iar Partidul Democrat este în toate”, spunea Donald Trump.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Lipsă de încredere și în social media

Mult mai prost stă social media. Doar 27 la sută dintre americani, adică puțin peste un sfert, mai au încredere în rețelele de socializare. Este și consecință a măsurilor fără precedent luate de Twitter, Facebook și Google împotriva lui Trump și a aliaților săi.

„Mi se pare ciudat că marcați tweet-uri ale președintelui, dar nu ați ascuns tweet-urile Ayatollahului despre negarea Holocaustului și apelurile la ștergerea Israelului de pe hartă”, a declarat Cory Gardner, sentaor republican.

Roger Wicker, senator republican: „Cum o acuzație a comuniștilor chinezi că armata SUA este de vină pentru COVID a rămas două luni fără să fie verificată?”.

Această scădere a încrederii nu e doar o consecință a luptei lui Trump cu presa. Studiul arată clar că, în primii ani ai administrației sale, încrederea în jurnaliști a crescut constant, până la aproape 60 la sută.