• Suburbia Evanston din Chicago a votat un program de subvenții de 25.000 de dolari pentru reparații ale locuințelor pentru locuitorii negri eligibili.
  • În Evanston și în multe alte părți ale Statelor Unite, băncile au refuzat să acorde împrumuturi pentru locuințe în cartierele locuite predominant de negri.
  • Plățile inițiale din programul pentru locuințe vor acoperi doar 16 gospodării, dar acesta se dorește a fi doar primul dintr-o serie de programe pentru remedierea practicilor discriminatorii din trecut.

Suburbia Evanston din Chicago a devenit primul oraș din SUA care adoptă măsuri reparatorii pentru locuitorii de culoare ale căror familii au fost nedreptățite de-a lungul deceniilor de segregare și de practici discriminatorii, scrie Reuters.

Consiliul orașului a votat, în proporție de 8 la 1, pentru oferirea a 400.000 de dolari locuitorilor negri eligibili, sub forma unor subvenții de 25.000 de dolari pentru reparații ale locuințelor, plăți în avans sau plăți ipotecare, ca dorință de despăgubire pentru politicile rasiste ale statului față de cetățenii negri.

„Sunt mândră de comunitatea noastră, că a realizat această acțiune îndrăzneață și curajoasă, pentru a începe procesul de remediere a disparităților rasiale, care au afectat comunitatea noastră neagră timp de zeci de ani”, a spus consilierul municipal Ann Rainey, într-o declarație.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Membrii consiliului municipal au declarat că planul imobiliar este doar primul dintr-o serie de programe pentru remedierea practicilor discriminatorii din trecut în domenii precum educația și dezvoltarea economică.

Acțiunea din Evanston, unde aproximativ 16% din cei 75.000 de locuitori sunt negri, ar putea deveni un model pentru alte orașe și state, dar implementarea programelor de reparații la scară națională este încă o chestiune de dezbatere.

Conform planului din Evanston, un număr limitat de rezidenți negri sunt eligibili pentru primirea celor 25.000 de dolari, condiția fiind ca aceștia, sau strămoșii lor să fi locuit în oraș între 1919 și 1969 sau să poată demonstra că au suferit discriminări legate de locuință din cauza politicilor orașului.

Ca aproape pretutindeni în Statele Unite, negrii din Evanston au fost supuși unei practici prin care băncile refuzau să acorde împrumuturi pentru locuințe în cartierele locuite predominant de negri. Această metodă i-a împiedicat pe locuitorii negri să aibă proprietăți, o sursă cheie a bunăstării.

Un grup de opoziție, Evanston Rejects Racist Reparations, a făcut observația că plățile inițiale din programul pentru locuințe vor acoperi doar 16 gospodării. De asemenea, grupul se opune limitării acestor sume doar la nevoile legate de locuințe.