• Premierii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei s-au deplasat, astăzi, la Kiev, pentru a arăta sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina.
  • Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, s-a întâlnit cu prim-miniștrii Poloniei, Sloveniei și Republicii Cehe, la Kiev.
  • Vicepremierul polonez crede că este necesară o misiune internaţională de menţinere a păcii în Ucraina, dar „care să se poată apăra”.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, premierul Cehiei, Petr Fiala, şi cel al Sloveniei, Janez Jansa, au reafirmat, marţi seară, la Kiev, solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina, după întâlnirea cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmihal.

„Nu vă vom lăsa niciodată singuri. Suntem alături de cetăţenii Ucrainei pentru că ştim că nu luptă doar pentru libertatea şi securitatea lor, ci şi pentru noi”, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, conform cotidianului Le Monde, cerând Uniunii Europene să ofere Ucrainei statutul oficial de candidat în vederea integrării.

„Ne afăm la Kiev pentru a afirma susţinerea, fără echivoc, a Uniunii Europene pentru Ucraina”, a subliniat Mateusz Morawiecki.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Cu ocazia întâlnirii cu premierii Poloniei, Cehiei şi Sloveniei, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunţat, încă o dată, bombardamentele efectuate de armata rusă, iar premierul Denis Șmihal a salutat „curajul adevăraţilor prieteni ai Ucrainei”.

Vicepremierul polonez, Jaroslav Kaczynski, crede că este necesară o misiune internaţională de menţinere a păcii în Ucraina, dar „care să se poată apăra”.

„Cred că este necesar să avem o misiune de pace NATO, eventual o structură internaţională mai largă, dar o misiune care să se poată apăra, care va opera pe teritoriul ucrainean”, a declarat Jaroslaw Kaczynski. 

„Această misiune nu poate fi o misiune fără arme. Dar trebuie să încerce să furnizeze asistenţă umanitară şi pentru pacificarea Ucrainei”, a declarat Jaroslaw Kacynski, citat de agenţia de presă PAP şi de cotidianul Le Figaro.

El a făcut sugestia la o conferinţă de presă în capitala Ucrainei, unde a apărut, în această seară, alături de preşedintele ţării Volodimir Zelenski şi de prim-miniştrii Poloniei, Cehiei şi Sloveniei. 

Guvernul Poloniei a comunicat că premierul Mateusz Morawiecki şi omologii săi din Cehia şi Slovenia se deplasează la Kiev „în calitatea de reprezentanţi ai Consiliului European”, pentru a reafirma „susţinerea, fără echivoc, a întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi pentru a prezenta măsuri ample de susţinere a naţiunii ucrainene şi a cetăţenilor ucraineni”.

Însă oficiali de la Bruxelles, citaţi de cotidianul Le Monde şi site-ul de ştiri Tagesschau.de, au declarat că nu există un mandat formal din partea Consiliului European pentru vizita în Ucraina, deşi deplasarea este susţinută de Uniunea Europeană.