• Liz Truss sosește în SUA cu un mesaj de susținere militară continuă a Kievului.
  • Ucraina a declarat că trupele sale au mărșăluit mai departe în est, pe un teritoriu abandonat recent de forțele rusești.
  • Zelenski a lăsat să se înțeleagă că va folosi un discurs video la Adunarea Generală a ONU de miercuri pentru a cere țărilor să accelereze livrările de arme și ajutoare.

Se așteaptă ca premierul britanic Liz Truss să le spună liderilor mondiali că sprijinul Regatului Unit pentru efortul de război din Ucraina în 2023 va egala sau va depăși cele 2,3 miliarde de lire sterline care au fost angajate de Londra pentru lupta Kievului împotriva Rusiei în acest an.

Financial Times a relatat marți că Truss va transmite mesajul Regatului Unit privind continuarea și acordarea unei asistențe militare considerabile Kievului în timpul unei vizite în Statele Unite, unde este programată să se adreseze miercuri Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA) la New York. Marea Britanie va continua să fie alături de voi la fiecare pas, promisese Truss poporului ucrainean înainte de sosirea sa în SUA marți, potrivit FT.

Premierul britanic ar urma, de asemenea, să se folosească de discursul său de la Adunarea Generală a ONU pentru a face presiuni asupra guvernelor occidentale să își sporească sprijinul pentru Ucraina, pe fondul avansurilor forțelor ucrainene care desfășoară cu succes o contraofensivă împotriva forțelor rusești în estul țării.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Angajamentul Londrei de 2,63 miliarde de dolari în 2022 pentru Kiev a făcut ca Marea Britanie să devină al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei, a declarat Downing Street pentru FT.

Ajutorul militar britanic a implicat furnizarea a sute de rachete, 120 de vehicule blindate, cinci sisteme de apărare aeriană, iar aproximativ 27.000 de soldați ucraineni au fost instruiți de forțele britanice din 2015, potrivit raportului.