• Truss a spus că l-a numit pe Hunt pentru că știa că trebuie să schimbe direcția.
  • Întrebată despre impactul politicilor sale, Truss a spus că înțelege că este foarte dificil pentru familiile din întreaga țară și că va face tot ce poate pentru a le ajuta.
  • Truss, care a devenit lider în urmă cu mai puțin de șase săptămâni, se confruntă cu o posibilă revoltă din partea parlamentarilor.

Prim-ministrul britanic Liz Truss și-a cerut scuze pentru greșelile” din programul său care au dus la evaporarea încrederii investitorilor și la prăbușirea ratingului său în sondaje, înainte ca aproape toate acestea să fie în cele din urmă distruse luni, dar a declarat că nu va demisiona.

Vreau să accept responsabilitatea și să spun că îmi pare rău pentru greșelile care au fost făcute, a declarat Truss pentru BBC.

Am vrut să acționez, dar pentru a-i ajuta pe oameni cu facturile la energie, pentru a rezolva problema taxelor mari, dar am mers prea departe și prea repede”. Ministrul de finanțe Jeremy Hunt, care a fost numit vineri după ce Truss l-a demis pe aliatul ei apropiat Kwasi Kwarteng, a renunțat luni la restul planurilor majore ale agendei sale de reducere a impozitelor, inclusiv la reducerea schemei sale vaste de sprijin pentru energie.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Întrebată dacă acum este prim-ministru doar cu numele, Truss a spus că l-a numit pe Hunt pentru că știa că trebuie să schimbe direcția. Ar fi fost complet iresponsabil din partea mea să nu acționez în interesul național în modul în care am făcut-o, a spus ea.

Truss și Kwarteng au încercat să răstoarne politica fiscală britanică, dezvăluind luna trecută reduceri de taxe nefinanțate în valoare de 45 de miliarde de lire sterline pentru a scoate economia din stagnare. Însă reacția investitorilor de obligațiuni a fost brutală, iar costurile împrumuturilor au crescut. Creditorii au retras ofertele de credite ipotecare, iar Banca Angliei a fost nevoită să intervină în cele din urmă pentru a împiedica falimentul fondurilor de pensii.

Întrebată despre impactul politicilor sale, Truss a spus că înțelege că este foarte dificil pentru familiile din întreaga țară și că va face tot ce poate pentru a le ajuta. Cu toate acestea, pachetul său energetic pe doi ani a fost drastic redus de Hunt și va dura acum doar până în aprilie. Cei mai vulnerabili vor fi protejați până iarna viitoare, a spus ea. Ne uităm exact cum putem face asta.

Truss, care a devenit lider în urmă cu mai puțin de șase săptămâni, se confruntă cu o posibilă revoltă din partea parlamentarilor săi chiar în această săptămână, potrivit rapoartelor. Dar ea a rămas sfidătoare luni, spunând că își va conduce conservatorii la următoarele alegeri.

Rămân aici pentru că am fost aleasă pentru a livra pentru această țară, a spus ea. Și asta este ceea ce sunt hotărâtă să fac.