• Miercuri a avut loc ședința de guvern
  • Pe ordinea de zi s-a aflat modificarea Strategiei de vaccinare
  • Cîțu: Suntem pregătiți să accelerăm și etapa a treia dacă vor veni aceste vaccinuri

Autoritățile se declară pregătite pentru accelerarea etapelor vaccinării, așteptând doar să vină dozele, spune premierul Florin Cîţu. Profesorii, aflați în etapa a doua, se pot vaccina până pe 8 februarie.

„Trebuie să spun că și etapa a doua a fost accelerată față de planul inițial. Deci suntem pregătiți să accelerăm și etapa a treia dacă vor veni aceste vaccinuri”, a declarat miercuri premierul.

Întrebat dacă am putea vorbi de luna martie în loc de aprilie, pentru vaccinarea populației generale, Cîțu a răspuns: „Da, este adevărat, etapa a doua a început cam cu două săptămâni mai devreme. Dacă lucrurile merg bine, vom accelera și etapa a treia. De aceea am și cumpărat acele 8 milioane de vaccinuri care vor veni din trimestrul 2, începând cu luna aprilie. Dacă Moderna se ține de plan, vom putea accelera și etapa a treia. Dacă AstraZeneca se ține de plan, atunci cu siguranță vom accelera toate etapele. Noi suntem pregătiți cu centrele de vaccinare să ajungem până la 150.000 de vaccinuri pe zi”.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Șeful Executivului a precizat că a fost introdusă o etapă intermediară între cea de-a doua și a treia parte a campaniei de vaccinare. Este vorba despre etapa a treia A.

A fost introdusă etapa a treia A. Este o etapă intermediară, persoanele din sectorul privat care inițial ar fi trebuit să fie în etapa a doua vor fi acum în etapa a treia A. Sunt acele persoane care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni dar din privat, de exemplu personalul din bănci, supermarketuri, etc.”, a mai spus premierul Cîțu.

Întrebat dacă producția mai mică a Pfizer nu încurcă autoritățile, premierul a afirmat că producția mai mică a fost o săptămână, însă săptămâna viitoare vine „compensarea”.

În acest moment ajungem la 220.000 pe săptămână, deci la 4 milioane până în 29 martie”, a afirmat Cîțu.

Întrebat, de asemenea, dacă profesorii au prioritate până pe 8 februarie, când se deschid școlile, Florin Cîţu a spus: „Sunt în etapa a doua. Toți profesorii ar trebui să se vaccineze, doar să dorească”.

Pentru etapele a II-a şi a III-a, vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe şi mobile, echipe mobile, reţeaua de medicină de familie, centre drive-through.

Pentru eficientizarea procesului de vaccinare, evitarea supraaglomerării sau a sacrificării dozelor de vaccin, vaccinarea se va face prin programare electronică, telefonică sau prin intermediul medicului de familie, datele fiind colectate într-o platformă unică.