• Florin Cîţu: Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost respins și nu a fost retrimis de Comisia Europeană
  • Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi seara că documentul PNRR prezentat de România a fost desființat de specialiștii Comisiei Europene

Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost respins și nu a fost retrimis de Comisia Europeană, asigură premierul Florin Cîțu într-o postare pe Facebook, caracterizând informațiile apărute drept fake news.

„Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris premierul, fără a oferi detalii suplimentare.

A apărut un document cu zeci de observații făcute de Comisia Europeană la proiectul PNRR depus de Romînia, înapoi cu zeci de observații.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Comisia evidențiază că datele din din documentele .xls nu corespund cu datele din documentele word pentru anumite proiecte, cum ar fi renovarea spitalelor. Un exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova terapia intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

S-a depus cerere pentru finanțare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații.

La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor.

La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi seara că documentul PNRR prezentat de România a fost desființat de specialiștii Comisiei Europene. Ciolacu vorbește despre o rușine și despre conflict de interese în cazul celor care au întocmit documentele.