• Prim-ministrul grec: „Incendiile au evidențiat faptul că este nevoie de o schimbare drastică.”
  • Incendiile din Grecia au făcut parte dintr-o serie de incendii care au devastat sudul Europei.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a afirmat că focarele de incendiu care au distrus în această lună împrejurimile Atenei și alte zone ale Greciei au evidențiat faptul că este nevoie de o schimbare drastică de atitudine pentru a combate încălzirea globală, scrie thenewdaily.

Confruntarea cu criza ”ne obligă să schimbăm totul: modul în care producem produse agricole, modul în care ne deplasăm, modul în care generăm energie și modul în care ne construim casele”, a declarat acesta.

Incendiile din Grecia, care au făcut parte dintr-o serie de incendii care au devastat sudul Europei în timpul caniculei de vară, au ars peste un sfert de milion de hectare de pădure de pini, fiind afectate și insula Evia și părți din Peloponez, în special în apropierea sitului olimpic antic. Mitsotakis le-a reamintit legislatorilor că scuzele publice prezentate anterior pentru catastrofă au reprezentat, un apel la acțiune pentru a îmbunătăți timpii de răspuns la evenimente similare.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

”Am fost chemați să stingem 1279 de incendii… majoritatea au fost atacate la început, dar unele au scăpat. Pregătirea nu a fost adecvată”, a declarat acesta.

Premierul grec a luat apărarea reacțiilor pompierilor și ale agențiilor de protecție civilă, afirmând că salvarea de vieți este prioritatea principală a guvernului său. Grecia a cunoscut în august cea mai caldă lună din 1987 încoace.

Mitsotakis, care a autorizat un buget de asistență de 500 de milioane de euro (811 milioane de dolari) destinat Evia și regiunii Attica din împrejurimile Atenei, a declarat că valul de căldură prelungit a transformat pădurile în butoaie cu pulbere.

„Este greșit să spunem că incendiile de vegetație se sting doar din aer. Nu putem avea un elicopter deasupra fiecărei case”, a afirmat premierul, care s-a angajat să sporească capacitățile aeriene de combatere a incendiilor și să instituie o forță care să poată acționa eficient în interiorul pădurilor.