• Cîțu, despre relaxare: Mi s-a spus că sunt foarte optimist. Starea de alertă rămâne.
  • Cîțu: Lumea trebuie să înțeleagă că suntem încă în pandemie. Nu mai e impactul atât de mare, avem vaccin, trebuie să ne vaccinăm.
  • Cîțu: Pașaportul de vaccinare se folosește doar la ieșirea din țară sau la intrarea în România.

Premierul Florin Cîțu a spus că decizia de relaxare a restricțiilor din 15 mai, când românii pot renunța la mască în spațiul deschis a venit datorită unui cumul de factori, între care și faptul că valul 3 a fost mai puțin puternic. În plus, campania de vaccinare a mers bine.

„A mers mai bine… a fost un cumul de factori. În primul rând a mers mai bine valul 3 decât ne așteptam. Rata de pozitivare a scăzut mai rapid decât ne așteptam, în corelație cu campania de vaccinare mai bună. Avem, de câteva zile, peste 100.000 de persoane care se vaccinează zilnic și în acest context a venit astăzi această decizie”, a spus, joi, premierul Florin Cîțu, la Digi 24.

Cîțu: „Am făcut un pas important, mai devreme decât estimasem”

Premierul a spus că este „a nu știu câta oară când i se spune că e foarte optimist”, dar că a avut dreptate.

Recomandări

ÎCCJ VALIDEAZĂ ALIANȚA OPOZIȚIEI
HALEP REVINE PE TEREN
UNDE MERGI AZI?
AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CAPITAL SUMMER MARKET
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ

Întrebat dacă scăpăm de starea de alertă, Cîțu a spus că acest lucru nu se va întâmpla, dar hotărârea de Guvern va trebui modificată.

„Starea de alertă rămâne. Lumea trebuie să înțeleagă că suntem încă în pandemie. Nu mai e impactul atât de mare, avem vaccin, trebuie să ne vaccinăm. Dar în spațiul închis rămâne mască. Stații de autobuz, zone aglomerate – rămâne mască. La fel în piețe în aer liber. Am făcut un pas important, mai devreme decât estimasem, dar să nu credem că a trecut. Trebuie să continuăm să mergem să ne vaccinăm. Este foarte important să înțelegem”, a mai spus Cîțu.

Aplicația STS va fi gata la 1 iunie

Prima etapă a relaxării va fi pe 15 mai, a anunțat joi președintele României Klaus Iohannis. Se va renunța la măștile de protecție la exterior și la restricțiile nocturne.

Prim-ministrul a vorbit și despre pașaportul de vaccinare. „Este o decizie a Uniunii Europene. Se folosește doar la ieșirea din țară sau la intrarea în România. Trebuie doar să mai vorbim cu STS, aplicația este gata. Nu am văzut varianta finală. Cred că tot la 1 iunie va fi gata”, a spus Florin Cîțu la Digi24.