• G20, care include cele mai bogate 19 națiuni din lume, plus Uniunea Europeană, reprezintă 85% din producția economică mondială și două treimi din populație.
  • Discuțiile de joi ale miniștrilor de externe se vor confrunta probabil cu obstacole similare.
  • Experții spun că Delhi va avea, de asemenea, sarcina delicată de a urma politica sa de nealiniere cu privire la război.

Prim-ministrul indian Narendra Modi i-a îndemnat pe miniștrii de externe din G20 să depășească diviziunile și să se concentreze asupra nevoilor țărilor în curs de dezvoltare.

Ne întâlnim într-un moment de profunde diviziuni globale. Avem o responsabilitate față de cei care nu se află în această sală”, le-a spus el miniștrilor la Delhi.

India dorește să se folosească de președinția G20 pentru a ridica problemele țărilor în curs de dezvoltare cunoscute sub numele de Sudul Global. Însă diviziunile din cadrul grupului cu privire la războiul din Ucraina vor pune la încercare diplomația indiană.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”

Săptămâna trecută, miniștrii de finanțe ai G20 nu au reușit să ajungă la un consens asupra unei declarații de încheiere la reuniunea lor din orașul Bangalore (Bengaluru), în cadrul primei reuniuni ministeriale din perioada premergătoare summitului de la sfârșitul acestui an.

India a fost lăsată să publice un rezumat al președintelui, care a remarcat „diferitele evaluări ale situației” din Ucraina în cadrul grupului. Discuțiile de joi ale miniștrilor de externe se vor confrunta probabil cu obstacole similare.

Din discursul de joi al dlui Modi a reieșit clar că India a dorit să obțină acorduri care ar putea ajuta lumea în curs de dezvoltare și să alimenteze ambițiile sale globale. După ani de progres, riscăm astăzi să dăm înapoi în ceea ce privește obiectivele de dezvoltare durabilă. Multe țări în curs de dezvoltare se luptă cu datorii nesustenabile, în timp ce încearcă să asigure securitatea alimentară și energetică”, a spus el.

Ele sunt, de asemenea, cele mai afectate de încălzirea globală cauzată de țările mai bogate. Acesta este motivul pentru care președinția indiană a G20 a încercat să dea o voce Sudului global.”

G20, care include cele mai bogate 19 națiuni din lume, plus Uniunea Europeană, reprezintă 85% din producția economică mondială și două treimi din populație.

Miniștrii de externe, printre care Serghei Lavrov din Rusia, Antony Blinken din SUA și Qin Gang din China, se află la Delhi pentru această reuniune. Un fost diplomat indian a declarat pentru BBC că India va trebui să facă ceva special pentru a-i face să treacă cu vederea diferendele lor cu privire la război.

Experții spun că Delhi va avea, de asemenea, sarcina delicată de a urma politica sa de nealiniere cu privire la război, îndemnând în același timp alte națiuni să găsească modalități de a lucra împreună.